EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă.

Numele Fabergè - emblemă a originalității creațiilor unei Case devenite celebre - a scris istorie în lumea bijuteriilor și a artelor decorative. Talentul de-a reuni bijuteria, designul artistic și utilitatea în objets de lux și objets de fantesie a suscitat mereu o veritabilă fascinație. Confecționate din aur, argint, email și pietre prețioase, piesele realizate în atelierele Fabergé sunt dovada unei virtuozități ieșite din comun, distingându-se prin grija pentru detalii și perfecta asociere a materialelor. Chiar și piesele inspirate din vocabularul stilurilor anterioare poartă marca unei inconfundabile originalități.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei tezaurizează un spectaculos căuș, realizat în atelierele Casei Fabergé, la începutul secolului al XX-lea.

Căușul Fabergé reprezintă un melanj curios între „stilul rus" și stilul „modern". Este realizat din argint masiv, cu cupa circulară, aurită pe interior. Toarta supraînălțată, stilizată (tip cârlig), decorată cu motive vegetale, inele triple și perle de argint. Buza este împodobită cu un brâu lat, alcătuit din medalioane dreptunghiulare, ornamentate cu bucle spiralate și solzi stilizați, dispuse alternativ. Recipientul este susținut de patru piciorușe semisferice. În registrul central, sunt gravate inscripțiile: Eugenie von Platonow/St.Petersburg și ТОРГОВЫЙ ДОМЪ „АЛЕКСАНДРЪ"/1863/15/10/1913.

În urma cercetărilor presupunem că acest căuș a fost realizat la comanda negustorului de ghilda întâi, Alexander Trauberg, proprietarul Casei de Comerț „АЛЕКСАНДРЪ", de pe Bulevardul Nevsky 11, Sankt-Petersburg, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la fondarea firmei sale.

Însemnele de marcaj, poansonate pe exteriorul bazei: sigla K. ФАБЕРЖЕ, surmontată de stema Imperiului Rus, un profil feminin, văzut din dreapta, cu kokoshnik, în chenar oval, însoțită de litera majusculă Δ ( delta) din alfabetul grecesc și titlul argintului 88, certifică realizarea piesei de filiala moscovită a Casei Fabergé.

Creațiile cu șarm hipnotic realizate de Casa Fabergé au devenit idealul estetic al unei epoci, simboluri ale exuberanței și rafinamentului, create de un bijutier al regilor și un rege al bijuteriilor.


Tur Virtual


Expoziții

Romanian Jewelry Week

18-31 august 2023

În perioada 18-31 august 2023, Romanian Jewelry Week continuă maratonul internațional al bijuteriei contemporane printr-o ediție specială desfășurată la Chișinău, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, una dintre cele mai importante instituții muzeale din țară. Este primul proiect de colaborare din domeniul bijuteriei contemporane între România și Republica Moldova. Proiectul este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir - program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Muzeul va găzdui timp de două săptămâni o expoziție dedicată Romanian Jewelry Week cu peste 50 de artiști și designeri români și internaționali, într-un format de eveniment care include 5 activări speciale precum vernisaje, tururi ghidate, conferințe și ateliere de lucru dedicate publicului larg. Printre expozanți se numără designeri de renume din România, Republica Moldova, Italia, SUA, Franța, Portugalia, Germania, Ucraina, Coreea de Sud, etc, precum și două expoziții capsulă organizate de Slovenian Jewelry Week și Legnica Silver Festival din Polonia. Un moment special va fi marcat de asemenea de o proiecție a primului festival video internațional inspirat de bijuterie - SMCK on Reel, care se concentrează pe teme sociale actuale explorate prin prisma bijuteriei contemporane.

Program Romanian Jewelry Week - Chișinău 2023
Locație - Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Vineri, 18 august 2023
17.00 - 19.00 - Vernisaj expoziție de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week - Tur ghidat realizat de curatorul David Sandu
Sâmbătă, 19 august 2023
10.00 - 12.00 - Amprenta. Atelier de bijuterie pentru copii (12-15 ani).
14:00-16:00 Conferința despre Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană cu David Sandu și Andreia Gabriela Popescu. Atelier demonstrativ de șlefuire pietre semiprețioase.
16:30 - 18.00 - proiecție de film SMCK ON REEL FESTIVAL -„Civilization Rebooted".
Miercuri, 30 august 2023 - Locație - Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Chișinău
16.00 - 18.00 - Conferințe și Finisaj Romanian Jewelry Week.

„Prin intermediul acestei ediții speciale a Romanian Jewelry Week, Muzeul Național de Istorie a Moldovei marchează un moment deosebit în conlucrarea culturală dintre Republica Moldova și România. Bijuteria contemporană este o formă de artă plină de semnificații și expresie, iar această expoziție oferă ocazia să ne bucurăm de creația și ingeniozitatea a numeroși artiști și designeri talentați. Muzeul Național de Istorie a Moldovei are misiunea de a promova și de a conserva patrimoniul cultural al țării noastre, iar Romanian Jewelry Week aduce o perspectivă nouă asupra artei bijuteriei într-un context contemporan. Prin intermediul evenimentului, dorim să încurajăm dialogul cultural și să facilităm schimbul de cunoștințe și idei între artiștii și publicul nostru." - Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Accesul se face pe baza biletului de intrare în muzeu.

Eveniment organizat de Assamblage în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, la Chișinău. Proiectul este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir - program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Design expoziție semnat de Kaustik.

Parteneri media: Radio Guerilla, Aici a Stat, Curatorialist, Curatorial.ro, Dreamingof.net, Designist.ro, ELLE, Empower Artists, Feeder.ro, Festivalier, Igloo, IQAds, Lost in Jewelry Magazine, Femeia, Modernism.ro, Revista Atelierul, Revista Golan, The PR Station, The Institute, Zeppelin, Zile și Nopți, Călătorii cu Gust, TVR Moldova.

Romanian Jewelry Week este un proiect anual internațional organizat de Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, care reunește în fiecare ediție peste 190 designeri și colective din întreaga lume. Este în prezent cel mai amplu și important eveniment dedicat bijuteriei contemporane din România. După 3 ediții de succes desfășurate în București, în spații culturale precum Biblioteca Națională a României, Arcub, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Cotroceni, și multe altele, Romanian Jewelry Week va organiza o primă ediție specială în Timișoara și în Chișinău în 2023, alături de ediția principală din București care va avea loc în perioada 4-8 octombrie 2023.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


 




Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
Peste 2500 de piese din metale prețioase de o deosebită valoare istorică, artistică și simbolică
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC