Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Ambasada Ucrainei în Republica Moldova organizează expoziția „Ucraina: Arta necuceritelor"/ „Україна: Мистецтво Нескорених". Expoziția este constituită dintr-o gamă diversă de opere de artă decorativă: bijuterii din piatră naturală lucrate manual, coroane tradiționale pline de simbolism și accesorii etnice care vorbesc despre identitatea ucraineană.
Expoziția aduce în prim-plan trei colecții distincte. Prima colecție, „Moștenirea generațiilor. Renaștere"/ „Спадок поколінь. Відродження" include 20 de coliere din piatră naturală, decorate cu mărgele turnate manual din alamă, bronz și cupru. Designerul este Svitlana Golovchuk, originară din Carpați. Creațiile ei se inspiră din cultura și istoria familiei, reflectând patriotismul și tradițiile transmise din generație în generație.
A doua colecție, „Voi împleti o coroniță, voi împleti una de mătase"/ „Заплету віночок, заплету шовковий" este formată din coroane din flori uscate, fiecare floare având o semnificație simbolică. Autoarea, Mîhailova Vilena, este designer de modă și fondatoare a mai multor organizații creative. Aceste coroane sunt o reinterpretare modernă a unui element tradițional ucrainean.
Cea de-a treia colecție, „Simbolul Ucrainei"/ „Символ України" prezintă coroane din panglici de satin, realizate de Larisa Davîdenko, designer și educator. Piesele ei îmbină tradiția cu designul contemporan.
Expoziția este organizată de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova împreună cu partenerii: Asociația Culturii și Artei Ucrainene în Moldova „Ptashka", ONG „Centrul Internațional de Impact", ONG „Institutul Internațional de Diplomație Populară Feminină din Ucraina". Această expoziție reprezintă un prilej nu doar de a admira frumusețea creațiilor artistice, ci și de a susține arta ucraineană.
Expoziția „Ucraina: Arta necuceritelor"/ „Україна: Мистецтво Нескорених" va putea fi vizitată între 2 -18 aprilie 2025, iar vernisajul va avea loc în data de 2 aprilie 2025, la ora 14:00, în holul de la parter a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, str. 31 August 1989, 121A.