Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și a eliberării lagărului de concentrare Auschwitz, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Agudat Israel în Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu", organizează în Diorama muzeului, expoziția specială „Umanitate fără frontiere", dedicată activității diplomaților Chiune Sempo Sugihara (Japonia) și Jan Zwartendijk (Olanda), ambii recunoscuți oficial ca „Drepți Între Popoare", pentru salvarea a mii de vieți evreiești în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Diplomatul japonez Chiune Sugihara (1900-1986) a activat și în România în perioada 1941-1944. Anterior, în timp ce se aflase la post în Lituania, el salvase mii de evrei acordându-le vize în Japonia. În 1984, a fost declarat „Drept între Popoare", aceasta fiind o distincție acordată de Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim non-evreilor care și-au riscat viața pentru a salva evrei. Media internațională l-a numit pe Sugihara „Schindler al Japoniei".
Această expoziție curată de Sophiya Gugelev (Israel) este un omagiu adus acelor oameni care, prin curajul și umanitatea lor, au schimbat destinul a mii de vieți, riscând cu propria siguranță în numele solidarității și al umanității.
Expoziția este realizată de Agudat Israel în Moldova, în parteneriat cu Ambasada Japoniei în Republica Moldova, Ambasada Lituania în Republica Moldova, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Muzeul de Istorie a Evreilor din Moldova, Agenția de Relațiile Interetnice a Moldovei, Centrul Național pentru Comemorarea Holocaustului Yad Vashem (Israel) și Muzeul „Portul Umanității, Tsuruga" (Japonia).
Expoziția „Umanitate fără frontiere" rămâne deschisă publicului în perioada 23 ianuarie - 06 februarie 2025, în Diorama Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, str. 31 August 1989, 121 A.