Expoziția „Valeriu Gagiu. Omul și Opera" face parte dintr-un un nou ciclu de manifestări cultural-științifice și expoziționale, un proiect cu genericul „Personalități ale sec. XX", inițiat de MNIM și care are drept scop valorificarea și promovarea creației unor personalități notorii ale culturii și științei naționale.
Expoziția reunește peste 150 de imagini fotografice, documente, distincții de stat, trofee pe care le-a primit V. Gagiu la diferite concursuri și festivaluri internaționale, obiecte personale, afișe cinematografice ș.a. relicve ce reflectă viața și opera renumitului scenarist și regizor.
Diferite compartimente ale expoziției ne amintesc de anii de studii, activitatea profesională, activitatea obștească și viața privată a lui V. Gagiu.
Imaginile fotografice reprezintă secvențe fascinante din cele mai valoroase proiecții cinematografice realizate de regretatul scenarist și regizor cum ar fi:
Omul merge după soare, Când pleacă cocorii, Gustul pâinii, Zece ierni pe-o vară, Corbii prada n-o împart, Unde ești, dragoste, Deținutul misterios, Ultimul haiduc ș.a. Totodată, ele ne oferă un bun prilej de a ne reîntâlni imaginar cu mari actori care s-au produs în filmele lui Valeriu Gagiu: Grigore Grigoriu, Dumitru Fusu, Valeriu Cupcea, Vasile Zubcu, Marica Bălan, Gheorghe Grâu, Natalia Saico, Larisa Lujina, Anatol Papanov, Valeriu Gataev, Nicolae Gubenco, Larisa Guzeeva ș.a.
Printre multiplele și valoroasele piese etalate în cadrul expoziției sunt câteva piese cu o semnificație sentimentală deosebită.
Este vorba de o imagine a lui V. Gagiu lângă bustul lui Nicolae Iorga, locul unde cândva s-a aflat Sanatoriul - Maternitate al doctorului Rudolf Kurtz, unde la 1 mai 1938, a văzut lumina zilei viitorul scenarist și regizor.
Este vorba de un calendar cu o secvență din filmul „Omul merge după soare" cu care V. Gagiu a debutat în 1961 la Studioul „Moldova-film" în calitate de scenarist.
Un obiect memorial deosebit este și mașina de dactilografiat „Colibri", mașina la care V. Gagiu și-a scris primele scenarii și care i-a fost confiscată în anul 1971 de către KGB în timpul percheziției efectuate la domiciliu.
Expoziția „Valeriu Gagiu. Omul și Opera" a fost organizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova.