Expoziția World Press Photo 2021 a fost lansată la Muzeul Național de Istorie: „Imaginile redau provocări care trezesc emoții puternice și nu lasă pe nimeni indiferent".
Pentru al cincilea an consecutiv, Republica Moldova găzduiește expoziția internațională World Press Photo, organizată de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău. Lansarea expoziției, desfășurată sub genericul „Istorii care contează", a avut loc miercuri, 10 noiembrie, 2021, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
La lansarea expoziției au fost prezenți ambasadori și reprezentanți ai organizațiilor internaționale cu sediul la Chișinău, precum și jurnaliști, fotojurnaliști, studenți.
Șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, Floris van Eijk, a ținut un discurs în limba română în care a apreciat efortul Fundației World Press Photo din Olanda în susținerea fotojurnalismului în domeniul drepturilor omului. „Expoziția reflectă istorii din întreaga lume, văzute prin lentila fotografilor. Aceste istorii prezintă o sinteză a celor mai importante și cutremurătoare evenimente ale anului. Astfel, această expoziție este o oportunitate unică de a trăi sau retrăi evenimente ce au marcat și ce au prefigurat omenirea pe parcursul anului precedent. În mod special, expoziția se focusează pe istorii ce reprezintă provocări ale drepturilor omului. Imaginile din cadrul expoziției redau aceste provocări într-o manieră care pe alocuri trezește emoții puternice, care cu siguranță nu lasă pe nimeni indiferent. Astfel, expoziția creează o punte de comunicare directă și fără echivoc cu spectatorul", a spus Floris van Eijk.
Cu prilejul lansării expoziției, la Chișinău a venit Raphael Dias e Silva, coordonator Expoziţii World Press Photo, Olanda, care a menționat că World Press Photo celebrează în fiecare an munca fotografilor și jurnaliştilor care se expun pericolului pentru a oferi publicului informaţii de încredere.
„În acest an, juriul a selectat 45 de câștigători la opt categorii. Poveștile expuse de aceștia variază de la lucrători din domeniul sănătății din prima linie la soluții pentru schimbări climatice, trecând prin protestele Black Lives Matter și o poveste unică despre salvarea unei girafe în Kenya. Colecția din acest an evidențiază, de asemenea, felul în care viața noastră a fost afectată de criza COVID-19, atât prin crizele sale vizibile, cât și prin cele invizibile. În acest sens, nu există un exemplu mai elocvent decât Fotografia anului - The First Embrace de Mads Nissen. Ea ilustrează prima îmbrățișare printr-o perdea de plastic primită de o femeie într-o casă de îngrijire din Brazilia după cinci luni de izolare și restricții. Acest portret reflectă speranță și conexiune. De fapt, acesta este sentimentul pe care sperăm să-l trăiți de la această expoziție: conexiune, curiozitate intelectuală și angajament comun față de știri de încredere", a precizat Raphael Dias e Silva.
Victoria Dodon, redactoră-șefă în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent, a menționat că CJI este onorat să contribuie la găzduirea la Chișinău, pentru a 5-a oară, a prestigioasei expoziții World Press Photo. „În acest mod, promovăm importanța fotojurnalismului pentru libertatea de exprimare și onorăm munca deloc ușoară a fotografilor din întreaga lume, care documentează realitatea așa cum este ea - crudă, neretușată - și ne-o transmit. O fac în cea mai accesibilă formă - imaginea, deosebit de importantă în era rețelelor sociale, când consumăm foarte multă informație vizuală. Genericul acestei expoziții - Istorii care contează - concentrează în sine importanța mesajelor pe care le comunică fiecare dintre fotografiile expuse, care decodifică o întreagă poveste. Toate la un loc ilustrează în retrospectivă un an deloc ușor - Covid, conflicte armate, proteste, probleme de mediu, de migrație, de sănătate, portrete ale oamenilor care fie suferă, fie se autodepășesc, fie înfruntă sistemul", a spus Victoria Dodon.
Fotojurnalistul Nicolae Pojoga a evidențiat importanța legendei unei imagini care să spună multe în cuvinte puține. „Fotografia fără cercetare, fără înțelegerea fenomenului, fără durere și suferință și fără un text pertinent este o simplă fotografie. Astăzi, imaginea propriu-zisă nu mai este o enigmă, ea poate fi făcută cu orice dispozitiv electronic. Mult mai mult contează gradul de conștientizare și pătrundere a fotografului într-o problemă sau alta", consideră Nicolae Pojoga.
Directorul Muzeului Național de Istorie, Eugen Sava, instituție care de patru ani este gazda acestui eveniment, a evidențiat faptul că expoziția este una valoroasă pentru muzeu, iar an de an mii de vizitatori îi trec pragul pentru a face cunoștință cu istoriile din spatele fotografiilor desemnate câștigătoare. „Vă îndemnăm să vizitați expoziția în următoarele trei săptămâni", a spus Eugen Sava.
În acest an, la concurs au participat 4.315 fotografi din 130 de țări care au expediat 74.470 de imagini. Câștigătorii concursului World Press Photo 2021 sunt 45 de fotografi și fotografe din 28 de țări: Argentina, Armenia, Australia, Bangladesh, Belarus, Brazilia, Canada, Danemarca, Franța, Grecia, India, Indonezia, Italia, Iran, Irlanda, Mexic, Myanmar, Peru, Filipine, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Țările de Jos, Statele Unite.
Expoziţia anuală internaţională World Press Photo este itinerantă în întreaga lume. Aceasta este montată în aproape 100 de spaţii din circa 45 de ţări şi este vizitată de peste 4 milioane de persoane la fiecare ediţie.
Prima ediţie a World Press Photo a avut loc în anul 1955, când un grup de fotografi olandezi a organizat un concurs pentru a-şi expune lucrările în faţa unei audienţe internaţionale. Pe parcursul anilor, aceasta a devenit una dintre cele mai prestigioase competiţii de fotografie şi jurnalism vizual din lume.
La Chişinău, expoziţia a fost organizată în premieră în anul 2017.
Iubitorii de fotografie pot vizita expoziția World Press Photo la Muzeul Național de Istorie în următoarele trei săptămâni, până pe 1 decembrie.
Evenimentul este organizat de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.