EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex. Paharul este decorat cu trei rânduri de fațete hexagonale, încadrate de linii adâncite, și un șir de ove alungite sub margine, caracteristici care îl încadrează în seria VII a conform clasificării lui E. Straume. Aceste trăsături ornamentale sugerează influențe artistice din diferite regiuni și denotă circulația tehnologiilor și a ideilor în cadrul culturii Sântana de Mureș-Cerneahov.

Contextul arheologic al descoperirii

Necropola Sântana de Mureș-Cerneahov de la Tigheci se află într-o zonă cu o istorie complexă a locuirii, situată pe versantul de nord-vest al râului Tigheci, în punctul „La Lutărie". Identificată în anii '80 ai secolului XX în urma exploatărilor ilegale de lut, necropola a suferit numeroase deteriorări, care au condus la pierderea unor artefacte valoroase și la distrugerea unor morminte. Printre obiectele salvate de dl. Ion Pușcașu, fondatorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Tigheci, se numără piese ceramice lucrate la roată, care reflectă tradițiile și tehnicile comunităților din perioada migrațiilor.
O primă investigație arheologică a sitului a avut loc în 1990, când s-a descoperit un mormânt de înhumație fără inventar, dar complet. În urma unor prospecțiuni din 2013 și 2015 realizate de Agenția Națională Arheologică, a fost observată distrugerea continuă a necropolei prin eroziune. Situația a impus săpături de salvare în 2017, când au fost documentate și cercetate cinci morminte din cultura Sântana de Mureș-Cerneahov. Această campanie arheologică a permis, printre altele, recuperarea oaselor unui schelet de bărbat cu vârsta la deces estimată între 40 și 45 de ani, aspect ce aduce informații suplimentare privind structura demografică a comunității respective.

Importanța și analogii culturale

Paharul din sticlă decorat cu fațete hexagonale se numără printre cele mai prețioase artefacte din necropola de la Tigheci. Astfel de pahare sunt caracteristice pentru cultura Sântana de Mureș-Cerneahov și au fost găsite în câteva situri importante, precum Târgșor și Bârlad-Valea Seacă (România) și Gavrilovka, Ranjevoe (Ucraina), indicând conexiunile culturale și comerciale ale comunității cu alte centre de influență din perioada târzie a antichității. Textele antice și analogiile culturale sugerează o arie de interacțiune complexă, cu influențe elenistice și romane, care s-a reflectat și în producția de obiecte de lux, precum acest pahar de sticlă.

Tur Virtual


Cercetare   Rapoarte Ştiinţifice

Din programul de activitate al muzeului în anul 2019 (Componenta Ştiinţă)

În anul 2019 cercetătorii ştiinţifici ai muzeului vor continua cercetarea temelor individuale în cadrul proiectului instituţional Rolul patrimoniului muzeal în dezvoltarea societăţii contemporane.

Conform ordinului nr.1857 din 17.12.2018 al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, a fost prelungit pentru anul 2019 (aprobată finanţarea pentru anul 2019) proiectul instituţional Rolul patrimoniului muzeal în dezvoltarea societăţii contemporane.

În anul 2019, cercetătorii muzeului vor continua cercetarea şi sistematizarea colecţiilor muzeale de patrimoniu: colecţia de documente şi fotografii, colecţia de afişe postbelice, colecţia de carte poştală, colecţiile arheologice (Paleolitic – Evul mediu timpuriu), colecţiile de numismatică, colecţiile biografice ale unor personalităţi marcante(nobilimea basarabeană) şi încadrarea lor în circuitul ştiinţific şi public prin organizarea manifestărilor ştiinţifice şi a expoziţiilor temporare.

Cercetătorii ştiinţifici vor participa cu comunicări, rapoarte, teze la simpozioane, conferinţe, seminare organizate în republică şi peste hotare. Vor fi organizate trei manifestări ştiinţifice:

Simpozionul de Heraldică, ediţia a XIII-a;

Conferinţa ştiinţifică anuală a muzeului Istorie. Arheologie. Muzeologie, ediţia a XXIX-a;

Simpozionul Internaţional de Numismatică, ediţia a XIX-a, octombrie 2019;

Vor fi structurate şi editate două numere ale revistei Tyragetia, nr.1 Arheologie. Istorie Antică; nr.2 Istorie. Muzeologie, 2018. Vor fi publicate monografiile:

E. Sava, I. Manzura, S. Agulnikov, Tumuli din stepa Bugeacului Cercetări arheologice în anii 1984-1987.

S. Ţerna, M. Vasilache-Curoşu, Figurine antropomorfe din etapa Cucuteni A din interfluviul pruto-nistrean (în baza colecţiilor Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei).

Toate manifestările ştiinţifice şi culturale vor fi însoţite de material promoţional.

Rezultatele cercetării vor fi valorificate prin forme de expunere muzeală, în primul rând prin organizarea unor expoziţii temporare, consacrate unor evenimente importante din istoria republicii, prin crearea unor noi expoziţii de colecţii. Cercetătorii vor elabora concepţia ştiinţifică şi structura tematică pentru următoarele expoziţii temporare:

ArheOS. Când antropologii şi arheologii fac oasele să vorbească

Afişul muzical în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

Situl arheologic Costeşti. 65 de ani de cercetări arheologice.

Figuri antropomorfe cucuteniene.

În scopul dezvoltării patrimoniului muzeal vor fi colectate, achiziţionate piese reprezentative, materiale şi documente interesante pentru documentare dar şi din perspectiva valorificării expoziţionale. Va continua procesul de evidenţă a patrimoniului muzeal prin automatizare şi computerizare. Vor fi întocmite fişe de evidenţă analitică la bunurile culturale din patrimoniul muzeului şi la piesele care vor intra în fondurile muzeului ca rezultat al cercetării de teren, achiziţiilor şi donaţiilor. Va continua procesul de clasare a bunurilor culturale mobile.

La toate evenimentele majore, organizate de cercetătorii muzeului vor fi întocmite comunicate de presă care vor fi distribuite diverselor canale de informare.

Informaţia despre manifestările ştiinţifice desfăşurate şi despre expoziţiile organizate va fi promovată în presă şi la Radio şi TV.

Cercetătorii muzeului constant vor actualiza cu informaţie textuală site-ul web muzeului atât pentru publicul larg, cât şi pentru specialiştii interesaţi.



 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex....

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC