|
|
|
#Exponatul Lunii
>>>
Acest portret impresionant al lui Mihai Eminescu, realizat de artistul Alexandru Gușanov, este inspirat din una dintre cele patru fotografii cunoscute ale poetului. Fotografia care a stat la baza acestui portret a fost realizată în anul 1869, în Piața Sf. Wenceslas din Praga, când Eminescu avea doar 19 ani. Compoziția ovală și cromatica armonioasă subliniază personalitatea marcantă și carisma tânărului poet, surprinzând o expresie ce sugerează atât melancolie, cât și profunzime intelectuală. Alexandru Gușanov (1929-2005), pictor moldovean de origine ucraineană, s-a remarcat prin opera sa vastă, ce numără aproximativ 5.000 de lucrări - portrete, peisaje și naturi statice. Stabilit în Moldova din 1945, Gușanov a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I.E. Repin" din Chișinău în 1952. Lucrările sale au fost expuse în numeroase expoziții naționale și internaționale, fiind apreciate în țări precum Franța, Ungaria, Rusia și Iugoslavia. Artistul a dedicat o mare parte din cariera sa creării de portrete ale personalităților istorice și culturale, inclusiv Dimitrie Cantemir, Mihail Kogălniceanu și Alexei Mateevici, care fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Subiectul portretului, Mihai Eminescu (1850-1889), este cel mai important poet al literaturii române, ale cărui opere reflectă profunzimea gândirii, sensibilitatea față de natură și identitatea națională. La vârsta de 19 ani, când a fost realizată fotografia ce a inspirat acest portret, Eminescu se afla în plin proces de formare intelectuală, pregătindu-se să devină vocea emblematică a culturii românești. Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără poemul Luceafărul, o capodoperă a literaturii universale.
Tur Virtual
Arhiva Evenimentelor
Noaptea Europeană a Muzeelor 2012
19 mai 2012
Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a participat pentru a șaptea oară la Noaptea Muzeelor, un eveniment de succes inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, care se află deja la a opta ediție. Muzeul a fost deschis pentru public în intervalul orar 18.00-02.00, accesul fiind gratuit. La eveniment au luat parte 8516 persoane.
Programul Nopții Muzeelor a cuprins:
1. Vizitarea expozițiilor. Rendez-vous-ul cultural a fost însoțit de activități conexe:
- Proiecții de filmulețe de prezentare a colecțiilor muzeale
- Recital al cvartetului de coarde al AMTAP, conducător artistic Angela Molodojan
- Muzică la pian, cu studenți ai AMTAP
- Parada personajelor istorice
- Defilarea făclierilor. Lupte cavalerești în armură de epocă (Asociația obștească "Clubul Istoric Ensifer", conducător Mihail Tereșcenco)
2. Prezentări interactive de obiecte enigmatice, în cadrul expoziției permanente. Sub genericul „Mistere nerezolvate", au fost expuse un șir de obiecte ciudate, inexplicabile din colecția muzeală („sceptru" din perioada târzie a epocii bronzului, sf. mil. II a. Chr., descoperit în depozitul de bronzuri de la Lozova; vase-binoclu din perioada mijlocie a culturii Cucuteni-Tripolie, sf. mil. V - înc. mil. III a. Chr; plastică miniaturală din lut, sec. VIII-X, descoperită în Durlești), ale căror rosturi practice, funcții generice sau proveniență certă nu au fost clarificate până acum, în acest sens existând doar anumite presupuneri și ipoteze. Vizitatorii au fost chemați să se expună asupra funcționalității sau provenienței acestor artefacte neconvenționale. În activitatea interactivă s-au implicat 144 de persoane. Cele mai interesante supoziții ale acestora vor fi premiate de muzeu, precum și vor face subiectul unui articol.
3. Miniexpoziții sub genericul „Povestea unui exponat". Au fost prezentate publicului albumul Istoria tronsonului de cale ferată Bender-Galați, icoana Maica Domnului cu Pruncul și sabia țareviciului Alexei al Rusiei. Miniexpozițile au continuat tema lansată în 2011 de prezentare a obiectelor cu legende, depozitate în colecții.
4. Standul cavalerului medieval. La stand vizitatorii au avut posibilitatea să îmbrace armuri (cămașă de zale și coif) și să se plimbe în ele prin muzeu.
5. Un workshop de ikebana, susținut de către Angela Lobastova, președintele Centrului de cultură și artă japoneză „Ikenobo" din Chișinău. În cadrul acestei activități, oricine a dorit a încercat propriul aranjament sub îndrumarea maestrului Lobastova.
6. CRONOGRAF la Muzeu, ediția a X-a. În cinemateca „Clio" au fost derulate patru documentare cu tematică istorică și culturală, venite pe adresa Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, care a avut loc la Chișinău pe 10-15 mai 2012. Au fost proiectate următoarele filme:
Ora 18.30: SĂRMAna de pe Prut / The Wired Prut (Republica Moldova) - 47 min. Ora 19.30: Peronul Letoni 1937 / The Train Station Latvians 1937 (Letonia) - 64 min. Ora 20.45: Alexei Leonov. Pietonul spațial / A. Leonov. The Spacewalker (Franța, Rusia) - 60 min. Ora 22.00: Povești de dragoste din Moscova, 1993-2009 / Love Stories from Moscow 1993-2009 (Germania) - 115 min.
7. Atelier fotografic „Retro-Muzeu". În una din sălile muzeale a fost amenajat un studio al Chișinăului de altădată, în care vizitatorul a putut să redescopere solemnitatea unui ritual pierdut: vizita la fotograf, pentru a-și face o poză după toate canoanele de frumusețe de odinioară.
8. Expoziție și master-class de ceramică cu Ivan Prividiuc, care au funcționat în curtea muzeului.
9. Turul „Panorama Chișinăului nocturn", care s-a dorit a fi unul dintre obiectivele de referință pentru Noaptea Muzeelor 2012. În parteneriat cu Primăria mun. Chișinău și Parcul Urban de Autobuze, a fost organizat un circiut-pilot: Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei - Muzeul de Istorie a or. Chișinău (str. Mateevici). Din jumătate în jumătate de oră, un autobuz al PUA a circulat între cele două muzee, oferind publicului vizitator posibilitatea de a admira panorama nocturnă a urbei pe terasa de pe acoperișul Muzeului de Istorie a Chișinăului.
10. Tombola Noaptea Muzeelor 2012, care a avut în calitate de premiu o bicicletă „Giant SNAP 21", oferită de „DAAC-VELO-SPORT" S.R.L. Bicicleta a fost câștigată de Lavrovschii Mihail.
Parteneri:
|
|
|
|
|
|
#Exponatul Lunii
Acest portret impresionant al lui Mihai Eminescu, realizat de artistul Alexandru Gușanov, este inspirat din una dintre cele patru fotografii cunoscute ale poetului. Fotografia care a stat la baza acestui portret a fost realizată în anul 1869, în Piața Sf. Wenceslas din Praga, când Eminescu avea doar 19 ani...
Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC
|
| |