Arhiva Evenimentelor
Spectacol de muzică și dans „De Dragobete”
23 februarie 2017
An de an, Muzeul Național de Istorie a Moldovei consemnează ziua lui Dragobete, zeu al tinereții în Panteonul autohton, patron al dragostei și al bunei dispoziții. Promovarea acestei sărbători urmărește cultivarea valorilor morale și spirituale perene, a iubirii și prieteniei, a respectului față de tradițiile românești în rândul tinerilor.
La 23 februarie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în colaborare cu Centrul Educației Estetice „Lăstărel", a organizat pentru publicul tânăr - elevi de la Şcoala profesională nr. 6, minori de la Centrul de reabilitare socială a copiilor „Casa Gavroche", precum și copii din familii vulnerabile - spectacolul „De Dragobete", dedicat celei mai frumoase sărbători românești a iubirii. Evenimentul a avut loc în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, într-un decor romantic.
Programul muzical-literar a adus în discuție tradițiile populare legate de iubire. S-a jucat sceneta „Legenda Dragobetelui", s-au interpretat cele mai frumoase cântece de dragoste și a fost prezentată o suită de dansuri populare. Spectacolul, întâmpinat cu aplauze din partea elevilor prezenți la manifestare, a fost susținut de colectivele artistice ale Centrului Educației Estetice „Lăstărel" și anume: cercul vocal-coral, conducător Vasile Roșioru, maestru de concert Mihai Saveliev; ansamblul vocal „Tinerețe Floare", conducător de cerc Marcel Stoian; ansamblul de dans popular „Brâuleț", conducător de cerc Grigore Corcinschi, maestru de concert Iurie Graur; ansamblul vocal „Solo", conducător de cerc Marina Grumeza, maestru de concert Irina Bogaciova; cercul vocal, conducător de cerc Evghenia Bolotova; ansamblul de acordeoniști, conducător Alexandru Braguța; ansamblul vocal „ELL-BY-Star", conducător de cerc Nelea Maslo, maestru de concert Mariana Ganea.
Cântecul, dansul și voia bună au fost coordonatele principale ale manifestării muzeale „De Dragobete".
|