EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex. Paharul este decorat cu trei rânduri de fațete hexagonale, încadrate de linii adâncite, și un șir de ove alungite sub margine, caracteristici care îl încadrează în seria VII a conform clasificării lui E. Straume. Aceste trăsături ornamentale sugerează influențe artistice din diferite regiuni și denotă circulația tehnologiilor și a ideilor în cadrul culturii Sântana de Mureș-Cerneahov.

Contextul arheologic al descoperirii

Necropola Sântana de Mureș-Cerneahov de la Tigheci se află într-o zonă cu o istorie complexă a locuirii, situată pe versantul de nord-vest al râului Tigheci, în punctul „La Lutărie". Identificată în anii '80 ai secolului XX în urma exploatărilor ilegale de lut, necropola a suferit numeroase deteriorări, care au condus la pierderea unor artefacte valoroase și la distrugerea unor morminte. Printre obiectele salvate de dl. Ion Pușcașu, fondatorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Tigheci, se numără piese ceramice lucrate la roată, care reflectă tradițiile și tehnicile comunităților din perioada migrațiilor.
O primă investigație arheologică a sitului a avut loc în 1990, când s-a descoperit un mormânt de înhumație fără inventar, dar complet. În urma unor prospecțiuni din 2013 și 2015 realizate de Agenția Națională Arheologică, a fost observată distrugerea continuă a necropolei prin eroziune. Situația a impus săpături de salvare în 2017, când au fost documentate și cercetate cinci morminte din cultura Sântana de Mureș-Cerneahov. Această campanie arheologică a permis, printre altele, recuperarea oaselor unui schelet de bărbat cu vârsta la deces estimată între 40 și 45 de ani, aspect ce aduce informații suplimentare privind structura demografică a comunității respective.

Importanța și analogii culturale

Paharul din sticlă decorat cu fațete hexagonale se numără printre cele mai prețioase artefacte din necropola de la Tigheci. Astfel de pahare sunt caracteristice pentru cultura Sântana de Mureș-Cerneahov și au fost găsite în câteva situri importante, precum Târgșor și Bârlad-Valea Seacă (România) și Gavrilovka, Ranjevoe (Ucraina), indicând conexiunile culturale și comerciale ale comunității cu alte centre de influență din perioada târzie a antichității. Textele antice și analogiile culturale sugerează o arie de interacțiune complexă, cu influențe elenistice și romane, care s-a reflectat și în producția de obiecte de lux, precum acest pahar de sticlă.

Tur Virtual


Arhiva Evenimentelor

TUR PIETONAL COMEMORATIV

8 septembrie 2024

s. Mereni, r-nul Anenii Noi

În data de 8 septembrie 2024, în s. Mereni, r-nul Anenii Noi a avut loc Turul Pietonal Comemorativ, eveniment organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, Muzeul Memorial Sybir din Białystok (Polonia), Centrul de Cercetare a Genocidului și Rezistenței din Vilnius (Lituania), Muzeul de Istorie și Etnografie din Mereni și Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice.

În Republica Moldova această acțiune are loc pentru prima dată, ca parte a proiectului internațional Peloton Comemorativ, și are scopul de a cinsti memoria tuturor victimelor regimurilor totalitare și a evenimentelor dramatice care au avut loc în Europa Centrală după semnarea protocolului secret Hitler-Stalin, la 23 august 1939.

Turul pietonal comemorativ a demarat în curtea Complexului memorial în aer liber, în prezența supraviețuitorilor represiunilor și deportărilor staliniste din Mereni, și a întrunit circa 30 de istorici, muzeografi, juriști, pictori, reprezentanți ai societății civile și mass-media din Republica Moldova, Polonia și Lituania. Cuvântul de salut din partea coordonatorilor din Republica Moldova a fost adresat de către conf. univ. dr. Ludmila Cojocaru, șefa Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM și dl Alexandru Postica, Președintele Asociației Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, ambii vorbitori menționând importanța antrenării societății din Republica Moldova în proiectele comemorative europene. Din partea partenerilor europeni cuvântul de salut a fost adresat de către coordonatorul proiectului „Peloton Comemorativ", dr. Piotr Poplawski, Muzeul Memorial Sybir din Białystok (Polonia), care a subliniat importanța participării Republicii Moldova, alături de Lituania, Estonia și Letonia în efortul comun de edificare a unei memorii europene.

Printre invitații de onoare la evenimentul din Mereni a fost dl Liudas Gintautas Dabkus, Attaché al Ambasadei Republicii Lituania la Chișinău, care a reiterat importanța antrenării comunităților locale din Republica Moldova, cu precădere a tinerei generații, în cunoașterea istorică și promovarea valorilor democratice în societatea din Republica Moldova.

Turul pietonal a inclus patru popasuri în preajma celor mai reprezentative locuri ale memoriei din sectorul Centru al localității Mereni, sub coordonarea și ghidajul efectuat de către prof. univ., dr. hab. Gheorghe Postică, Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Pe parcurs, participanții la turul pietonal au avut ocazia să viziteze gospodăria unor descendenți ai foștilor deportați din s. Mereni - familia Baciu, care au relatat despre suferințele și cazurile de rezistența anticomunistă ale merenenilor în perioada de ocupație sovietică. Pe finalul turului pietonal, participanții au fost invitați la vernisajul expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag", prezentată de conf. univ., dr. Ludmila Cojocaru și conf. univ., dr. Virgiliu Bîrlădeanu, Șeful Secției Istorie Contemporană, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova.

Concluziile și proiectele de viitor, articulate în cadrul desfășurării acțiunii „Peloton Comemorativ" în Republica Moldova, au fost prezentate de către Directorul General al MNIM, prof. univ., dr. hab. Eugen Sava și reprezentanții instituțiilor partenere: prof., dr. hab., Wojciech Śleszyński, Director, Muzeul Siberiei din Bialystok (Polonia) și dr. Arunas Bubnys, Director General al Centrului de Cercetare a Genocidului si Rezistenței din Vilnius (Lituania).

Acțiunea „Peloton Comemorativ" a fost inițiată de către Muzeul Memorial Sybir din Białystok, Polonia, în 2017, iar după 2022 s-a extins în alte țări europene marcate de evenimentele dramatice care au avut loc după semnarea protocolului secret al Pactului Molotov-Ribbentrop la 23 august 1939, divizând Europa între Germania nazistă și Uniunea Sovietică. În anul curent, acțiunea comemorativă a avut loc în Riga/Letonia (21 august), Vilnius/Lituania (23 august), Białystok/Polonia (24 august), Mereni/Moldova (8 septembrie).



 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex....

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC