EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă.

Numele Fabergè - emblemă a originalității creațiilor unei Case devenite celebre - a scris istorie în lumea bijuteriilor și a artelor decorative. Talentul de-a reuni bijuteria, designul artistic și utilitatea în objets de lux și objets de fantesie a suscitat mereu o veritabilă fascinație. Confecționate din aur, argint, email și pietre prețioase, piesele realizate în atelierele Fabergé sunt dovada unei virtuozități ieșite din comun, distingându-se prin grija pentru detalii și perfecta asociere a materialelor. Chiar și piesele inspirate din vocabularul stilurilor anterioare poartă marca unei inconfundabile originalități.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei tezaurizează un spectaculos căuș, realizat în atelierele Casei Fabergé, la începutul secolului al XX-lea.

Căușul Fabergé reprezintă un melanj curios între „stilul rus" și stilul „modern". Este realizat din argint masiv, cu cupa circulară, aurită pe interior. Toarta supraînălțată, stilizată (tip cârlig), decorată cu motive vegetale, inele triple și perle de argint. Buza este împodobită cu un brâu lat, alcătuit din medalioane dreptunghiulare, ornamentate cu bucle spiralate și solzi stilizați, dispuse alternativ. Recipientul este susținut de patru piciorușe semisferice. În registrul central, sunt gravate inscripțiile: Eugenie von Platonow/St.Petersburg și ТОРГОВЫЙ ДОМЪ „АЛЕКСАНДРЪ"/1863/15/10/1913.

În urma cercetărilor presupunem că acest căuș a fost realizat la comanda negustorului de ghilda întâi, Alexander Trauberg, proprietarul Casei de Comerț „АЛЕКСАНДРЪ", de pe Bulevardul Nevsky 11, Sankt-Petersburg, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la fondarea firmei sale.

Însemnele de marcaj, poansonate pe exteriorul bazei: sigla K. ФАБЕРЖЕ, surmontată de stema Imperiului Rus, un profil feminin, văzut din dreapta, cu kokoshnik, în chenar oval, însoțită de litera majusculă Δ ( delta) din alfabetul grecesc și titlul argintului 88, certifică realizarea piesei de filiala moscovită a Casei Fabergé.

Creațiile cu șarm hipnotic realizate de Casa Fabergé au devenit idealul estetic al unei epoci, simboluri ale exuberanței și rafinamentului, create de un bijutier al regilor și un rege al bijuteriilor.


Tur Virtual


Arhiva Evenimentelor

TUR PIETONAL COMEMORATIV

8 septembrie 2024

s. Mereni, r-nul Anenii Noi

În data de 8 septembrie 2024, în s. Mereni, r-nul Anenii Noi a avut loc Turul Pietonal Comemorativ, eveniment organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, Muzeul Memorial Sybir din Białystok (Polonia), Centrul de Cercetare a Genocidului și Rezistenței din Vilnius (Lituania), Muzeul de Istorie și Etnografie din Mereni și Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice.

În Republica Moldova această acțiune are loc pentru prima dată, ca parte a proiectului internațional Peloton Comemorativ, și are scopul de a cinsti memoria tuturor victimelor regimurilor totalitare și a evenimentelor dramatice care au avut loc în Europa Centrală după semnarea protocolului secret Hitler-Stalin, la 23 august 1939.

Turul pietonal comemorativ a demarat în curtea Complexului memorial în aer liber, în prezența supraviețuitorilor represiunilor și deportărilor staliniste din Mereni, și a întrunit circa 30 de istorici, muzeografi, juriști, pictori, reprezentanți ai societății civile și mass-media din Republica Moldova, Polonia și Lituania. Cuvântul de salut din partea coordonatorilor din Republica Moldova a fost adresat de către conf. univ. dr. Ludmila Cojocaru, șefa Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM și dl Alexandru Postica, Președintele Asociației Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, ambii vorbitori menționând importanța antrenării societății din Republica Moldova în proiectele comemorative europene. Din partea partenerilor europeni cuvântul de salut a fost adresat de către coordonatorul proiectului „Peloton Comemorativ", dr. Piotr Poplawski, Muzeul Memorial Sybir din Białystok (Polonia), care a subliniat importanța participării Republicii Moldova, alături de Lituania, Estonia și Letonia în efortul comun de edificare a unei memorii europene.

Printre invitații de onoare la evenimentul din Mereni a fost dl Liudas Gintautas Dabkus, Attaché al Ambasadei Republicii Lituania la Chișinău, care a reiterat importanța antrenării comunităților locale din Republica Moldova, cu precădere a tinerei generații, în cunoașterea istorică și promovarea valorilor democratice în societatea din Republica Moldova.

Turul pietonal a inclus patru popasuri în preajma celor mai reprezentative locuri ale memoriei din sectorul Centru al localității Mereni, sub coordonarea și ghidajul efectuat de către prof. univ., dr. hab. Gheorghe Postică, Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Pe parcurs, participanții la turul pietonal au avut ocazia să viziteze gospodăria unor descendenți ai foștilor deportați din s. Mereni - familia Baciu, care au relatat despre suferințele și cazurile de rezistența anticomunistă ale merenenilor în perioada de ocupație sovietică. Pe finalul turului pietonal, participanții au fost invitați la vernisajul expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag", prezentată de conf. univ., dr. Ludmila Cojocaru și conf. univ., dr. Virgiliu Bîrlădeanu, Șeful Secției Istorie Contemporană, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova.

Concluziile și proiectele de viitor, articulate în cadrul desfășurării acțiunii „Peloton Comemorativ" în Republica Moldova, au fost prezentate de către Directorul General al MNIM, prof. univ., dr. hab. Eugen Sava și reprezentanții instituțiilor partenere: prof., dr. hab., Wojciech Śleszyński, Director, Muzeul Siberiei din Bialystok (Polonia) și dr. Arunas Bubnys, Director General al Centrului de Cercetare a Genocidului si Rezistenței din Vilnius (Lituania).

Acțiunea „Peloton Comemorativ" a fost inițiată de către Muzeul Memorial Sybir din Białystok, Polonia, în 2017, iar după 2022 s-a extins în alte țări europene marcate de evenimentele dramatice care au avut loc după semnarea protocolului secret al Pactului Molotov-Ribbentrop la 23 august 1939, divizând Europa între Germania nazistă și Uniunea Sovietică. În anul curent, acțiunea comemorativă a avut loc în Riga/Letonia (21 august), Vilnius/Lituania (23 august), Białystok/Polonia (24 august), Mereni/Moldova (8 septembrie).



 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC