 Arhiva Evenimentelor
Vernisajul expoziției în aer liber „Educație pe timp de ocupație”
24 februarie 2025
Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Amnesty International Moldova a organizat pe 24 februarie 2025, vernisajul expoziției în aer liber „Educație pe timp de ocupație", dedicată documentării crimelor de război și impactului devastator al agresiunii rusești asupra civililor din Ucraina. Evenimentul a marcat trei ani de la începerea invaziei la scară largă, precum și un deceniu de încălcări grave ale drepturilor omului comise de Rusia.
Fotografiile expuse au redat realitatea dură a sistemului de educație din zonele ocupate, evidențiind distrugerea sistematică a școlilor și dificultățile cu care s-au confruntat elevii și profesorii. Imaginile au surprins clădiri școlare distruse de bombardamente, săli de clasă transformate în ruine și manuale abandonate printre dărâmături, simbolizând impactul devastator al războiului asupra educației.
De la încăputul invaziei, peste 3.500 de instituții de învățământ din Ucraina au fost distruse sau grav avariate, lăsând sute de mii de copii fără acces la educație în condiții normale. Mulți elevi și profesori au fost forțați să se adapteze unor situații extreme: unii și-au continuat studiile în exil, în timp ce alții au rămas sub ocupație, fiind obligați să învețe după un curriculum impus de Rusia sau să își desfășoare activitatea în școli controlate de forțele de ocupație.
"Această expoziție nu doar documentează crimele împotriva educației, ci servește ca un apel la conștientizare și solidaritate", a declarat Eugen Sava, dr. hab., Director general a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
„La trei ani de la invazia la scară largă a Rusiei, cerem justiție, responsabilitate și despăgubiri, precum și o participare semnificativă la procesul de pace. Acestea sunt esențiale pentru copiii amenințați pentru că studiază online în limba ucraineană și pentru profesorii din teritoriile ocupate de Rusia, forțați să predea după un curriculum impus. Fără încetarea imediată a acestor încălcări și fără garanții solide pentru justiție, un acord de pace pripit nu va face decât să prelungească suferința și să asigure impunitatea celor care au comis grave încălcări ale drepturilor omului", a declarat Veaceslav Tofan, Director executiv Amnesty International Moldova.
La vernisaj au participat cetățeni, activiști și reprezentanți ai societății civile, care și-au exprimat solidaritatea cu victimele războiului și au semnat petiția Amnesty International prin care s-a cerut tragerea la răspundere a celor vinovați de crime împotriva umanității.
Amnesty International Moldova a reafirmat angajamentul de a monitoriza și documenta încălcările drepturilor omului, pledând pentru adevăr și responsabilizare.
Expoziția este deschisă pentru vizitare până pe 10 martie 2025, pe gardul Muzeului Național de Istorie, Chișinău, str. 31 August 1989, 121 A.
|