#Exponatul Lunii
>>>

Artefactul reprezintă un topor de luptă prelucrat din rocă magmatică (diabaz), de culoare cenușiu-brună. Acesta a fost descoperit întâmplător în anul 1966, pe teritoriul satului Aluniș, raionul Rîșcani. Conform caracteristicilor sale morfologice artefactul poate fi atribuit culturii Catacombelor (sec. XXIX-XXII a. Chr). Toporul are corpul masiv, naviform alungit, cu umerii slab reliefați, muchia scurtă și îngustă, plană și circulară în secțiune transversală. Tăișul este ușor arcuit. Orificiul a fost perforat în zona lățimii maxime a obiectului. Acesta are formă circulară și diametrul de 2,2, cm. Suprafața artefactului este minuțios șlefuită, foarte îngrijit lucrată și nu prezintă urme de lovire sau așchieri. Dimensiuni: lungime - 20,0 cm; lățime maximă - 8,4 cm; diametrul muchiei - 5,0 cm; lățimea lamei - 7,0 cm. Greutatea - 2,3 kg. Topoarele de luptă din piatră sunt caracteristice comunităților culturii Catacombelor și sunt descoperite de cele mai multe ori ca inventar funerar, depuse în morminte. Prezența topoarelor în complexele funerare, atribuie acestora o funcționalitate complexă: arme - simboluri sociale - obiecte de cult. Topoarele erau utilizate inițial ca arme, devenind simbol social pentru proprietar, ulterior căpătând și caracter votiv în rezultatul depunerii lor în morminte, pentru a servi defunctului și după moartea sa. Despre funcția de simbol social a topoarelor de luptă din piatră ne vorbesc rocile de înaltă calitate utilizate la prelucrarea lor, dar și modul de executare deosebit de îngrijit. În cazul toporului de la Aluniș în favoarea acestei ipoteze vin și dimensiunile mari ale acestuia, care îl deosebesc de alte exemplare. Descoperirea topoarelor de luptă din piatră în afara unui complex funerar, poate însemna o depunere cu caracter votiv al acestuia. Este greu de imaginat că aceste piese deosebit de îngrijit lucrate, din roci de înaltă calitate aduse de la distanțe mari, puteau fi abandonate sau pierdute întâmplător. Mult mai probabil, acestea erau depuse în scopuri magico-religioase, caz posibil și pentru toporul de piatră descoperit la Aluniș.
Tur Virtual

|
|
 |
 Arhiva Evenimentelor
ZIUA și NOAPTEA MUZEELOR 2013
18 mai 2013
La 18 mai sunt sărbătorite "Ziua Internațională a Muzeelor" și "Noaptea Muzeelor", două dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor.
Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un adevărat maraton de evenimente dedicate Zilei și Nopții Muzeelor, care a durat 15 ore.
Manifestările dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor s-au desfășurat între orele 11.00 și 18.00, iar programul consacrat Nopții Europene a Muzeelor a demarat la ora 18.00 și s-a încheiat la 02.00.
Programul Zilei Internaționale a Muzeelor a cuprins:
În incinta Muzeului
- Ateliere de creativitate pentru copii: Arheologie experimentală, Tehnica plierii hârtiei, Istoria și arta scrisului (orele 11.00-16.00)
- Proiecție de filme documentare (orele 11.00-17.00).
- Masă rotundă „Muzeul ca spațiu al descoperirii și cunoașterii în programa școlară". La dezbateri au participat profesori ai instituțiilor preuniversitare din Chișinău. Dezbaterile s-au axat pe problema ameliorării educației istorice în școală prin utilizarea muzeului ca resursă importantă de predare și învățare (orele 11.00-12.00).
- Improvizații muzicale cu discipolii profesoarei Elena Bogacenco, Liceul-internat Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov" (ora 12.30).
- Inaugurarea expoziției „Arme și echipament militar - o evoluție în timp" (ora 13.00).
În curtea muzeului
- Expoziție și master-class de jucării hand-made (orele 11.00-18.00).
- Trambulină, scrânciob (orele 11.00-18.00).
- Concurs de cultură generală „Cunoaște-ți patrimoniul. Ai de câștigat" (orele 12.00-13.00).
- Stand de tir cu arcul (orele 13.00-18.00).
- Program distractiv pentru copiii „Jocuri copilărești de altădată" (orele 13.00-16.00).
- Demonstrații cu caracter istorico-militar, cu costume și armament medieval, susținute de studenții Academiei „Ştefan cel Mare" a MAI (ora 14.00).
- În ritm de dans cu Ansamblul de dans modern „Atlantica" (ora 15.00).
Programul Nopții Muzeelor:
Evenimentul din acest s-a desfășurat sub genericul „Jocurile și distracțiile societăților de odinioară".
Publicul a putut vizita expozițiile „Istorie și civilizație", Diorama operației Iași-Chișinău, „Arme și echipament militar - o evoluție în timp", „Obiectul de porțelan - artă și mărturie".
Expoziția muzeală dar și curtea interioară au devenit arena unor jocuri și distracții, care umpleau timpul liber al antecesorilor noștri și care aveau rolul de a-i destinde și de a-i apropia. Timp de o noapte vizitatorii au reînvățat de la strămoși plăcerea simplă de a trăi și de a se bucura de răgazurile vieții.
În interiorul muzeului s-au desfășurat: Floralia romană, Sărbătoarea Nebunilor (practicată în evul mediu), jocuri de societate (arșice, șah, table, țintar, cărți), teatru de comedie, proiecție de film mut, dans istoric și contemporan, invitație la dans - vals vienez.
Proiecție de documentare privind patrimoniul cultural național și universal.
Pentru public au funcționat „Salonul presei" (de acum o sută de ani), atelierul fotografic „Retro-Muzeu", "Garderoba militară" (doritorii au putut îmbrăca vestimentație militară din colecția muzeală), ateliere de bijuterie manuală.
Activități în curtea muzeului
- Exponatul Nopții Muzeelor: tractorul „Universal" (1948), Lapidarium (18.00-02.00)
- Expoziție și master-class de jucării hand-made (18.00-24.00)
- Stand de tir cu arcul (18.00-21.00)
- Cortul pasionaților de istorie și artă militară (18.00-24.00)
- Concurs de cultură generală „Cunoaște-ți istoria! Ai de câștigat!"
- Melodii de ieri și de azi cu Orchestra-Model a DTC al MAI, dirijor militar Oleg Cazacu (ora 19.00)
- Festivalul Tradițiilor Militare. Studenții Academiei „Ştefan cel Mare" a MAI au prezentat procedee de luptă și măiestria mânuirii armelor (ora 20.00)
- Regal de dans cu Just Friends Ballet, coregraf Igor Munteanu (ora 21.00)
- Defilarea făclierilor. Lupte cavalerești în armură de epocă (ora 21.50)
- uNick în ceas de noapte. Recital de muzică live (ora 22.30)
Parteneri: KissFM, TV7, Academia „Ştefan cel Mare" a MAI, Academia de Şah din Moldova, Asociația obștească "Clubul Istoric Ensifer", Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, Colegiul Național de Coregrafie, Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului, Federația de Tir cu arcul, Formația uNick, Just Friends Ballet, Liceul-Internat Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov", MAI, UCCM, USM
|
 |
|
|

|
|
#Exponatul Lunii
Artefactul reprezintă un topor de luptă prelucrat din rocă magmatică (diabaz), de culoare cenușiu-brună. Acesta a fost descoperit întâmplător în anul 1966, pe teritoriul satului Aluniș, raionul Rîșcani. Conform caracteristicilor sale morfologice artefactul poate fi atribuit culturii Catacombelor (sec. XXIX-XXII a. Chr)...
Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC
|
| |