EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă.

Numele Fabergè - emblemă a originalității creațiilor unei Case devenite celebre - a scris istorie în lumea bijuteriilor și a artelor decorative. Talentul de-a reuni bijuteria, designul artistic și utilitatea în objets de lux și objets de fantesie a suscitat mereu o veritabilă fascinație. Confecționate din aur, argint, email și pietre prețioase, piesele realizate în atelierele Fabergé sunt dovada unei virtuozități ieșite din comun, distingându-se prin grija pentru detalii și perfecta asociere a materialelor. Chiar și piesele inspirate din vocabularul stilurilor anterioare poartă marca unei inconfundabile originalități.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei tezaurizează un spectaculos căuș, realizat în atelierele Casei Fabergé, la începutul secolului al XX-lea.

Căușul Fabergé reprezintă un melanj curios între „stilul rus" și stilul „modern". Este realizat din argint masiv, cu cupa circulară, aurită pe interior. Toarta supraînălțată, stilizată (tip cârlig), decorată cu motive vegetale, inele triple și perle de argint. Buza este împodobită cu un brâu lat, alcătuit din medalioane dreptunghiulare, ornamentate cu bucle spiralate și solzi stilizați, dispuse alternativ. Recipientul este susținut de patru piciorușe semisferice. În registrul central, sunt gravate inscripțiile: Eugenie von Platonow/St.Petersburg și ТОРГОВЫЙ ДОМЪ „АЛЕКСАНДРЪ"/1863/15/10/1913.

În urma cercetărilor presupunem că acest căuș a fost realizat la comanda negustorului de ghilda întâi, Alexander Trauberg, proprietarul Casei de Comerț „АЛЕКСАНДРЪ", de pe Bulevardul Nevsky 11, Sankt-Petersburg, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la fondarea firmei sale.

Însemnele de marcaj, poansonate pe exteriorul bazei: sigla K. ФАБЕРЖЕ, surmontată de stema Imperiului Rus, un profil feminin, văzut din dreapta, cu kokoshnik, în chenar oval, însoțită de litera majusculă Δ ( delta) din alfabetul grecesc și titlul argintului 88, certifică realizarea piesei de filiala moscovită a Casei Fabergé.

Creațiile cu șarm hipnotic realizate de Casa Fabergé au devenit idealul estetic al unei epoci, simboluri ale exuberanței și rafinamentului, create de un bijutier al regilor și un rege al bijuteriilor.


Tur Virtual


Arhiva Evenimentelor

ZIUA și NOAPTEA MUZEELOR 2013

18 mai 2013

La 18 mai sunt sărbătorite "Ziua Internațională a Muzeelor" și "Noaptea Muzeelor", două dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor.


Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un adevărat maraton de evenimente dedicate Zilei și Nopții Muzeelor, care a durat 15 ore.

Manifestările dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor s-au desfășurat între orele 11.00 și 18.00, iar programul consacrat Nopții Europene a Muzeelor a demarat la ora 18.00 și s-a încheiat la 02.00.

Programul Zilei Internaționale a Muzeelor a cuprins:

 În incinta Muzeului

  • POSTER ZIUA MUZEELOR la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
    Ateliere de creativitate pentru copii: Arheologie experimentală, Tehnica plierii hârtiei, Istoria și arta scrisului (orele 11.00-16.00)
  • Proiecție de filme documentare (orele 11.00-17.00).
  • Masă rotundă „Muzeul ca spațiu al descoperirii și cunoașterii în programa școlară". La dezbateri au participat profesori ai instituțiilor preuniversitare din Chișinău. Dezbaterile s-au axat pe problema ameliorării educației istorice în școală prin utilizarea muzeului ca resursă importantă de predare și învățare (orele 11.00-12.00).
  • Improvizații muzicale cu discipolii profesoarei Elena Bogacenco, Liceul-internat Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov" (ora 12.30).
  • Inaugurarea expoziției „Arme și echipament militar - o evoluție în timp" (ora 13.00).
Ateliere de creativitate pentru copii: Istoria și arta scrisului Ateliere de creativitate pentru copii:Tehnica plierii hârtieiAteliere de creativitate pentru copii: Arheologie experimentală
Improvizații muzicale cu discipolii profesoarei Elena Bogacenco, Liceul-internat Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov
Improvizații muzicale cu discipolii profesoarei Elena Bogacenco, Liceul-internat Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov

În curtea muzeului

  • Expoziție și master-class de jucării hand-made (orele 11.00-18.00).
  • Trambulină, scrânciob (orele 11.00-18.00).
  • Concurs de cultură generală „Cunoaște-ți patrimoniul. Ai de câștigat" (orele 12.00-13.00).
  • Stand de tir cu arcul (orele 13.00-18.00).
  • Program distractiv pentru copiii „Jocuri copilărești de altădată" (orele 13.00-16.00).
  • Demonstrații cu caracter istorico-militar, cu costume și armament medieval, susținute de studenții Academiei „Ştefan cel Mare" a MAI (ora 14.00).
  • În ritm de dans cu Ansamblul de dans modern „Atlantica" (ora 15.00).
Concurs de cultură generală „Cunoaște-ți patrimoniul. Ai de câștigat Expoziție și master-class de jucării hand-made (orele 11.00-18.00). Trambulină, scrânciob (orele 11.00-18.00). În ritm de dans cu Ansamblul de dans modern „Atlantica Stand de tir cu arcul (orele 13.00-18.00).


Programul Nopții Muzeelor:

POSTER NOAPTEA MUZEELOR la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Evenimentul din acest s-a desfășurat sub genericul „Jocurile și distracțiile societăților de odinioară".

Publicul a putut vizita expozițiile „Istorie și civilizație", Diorama operației Iași-Chișinău, „Arme și echipament militar - o evoluție în timp", „Obiectul de porțelan - artă și mărturie".

Expoziția muzeală dar și curtea interioară au devenit arena unor jocuri și distracții, care umpleau timpul liber al antecesorilor noștri și care aveau rolul de a-i destinde și de a-i apropia. Timp de o noapte vizitatorii au reînvățat de la strămoși plăcerea simplă de a trăi și de a se bucura de răgazurile vieții.

În interiorul muzeului s-au desfășurat: Floralia romană, Sărbătoarea Nebunilor (practicată în evul mediu), jocuri de societate (arșice, șah, table, țintar, cărți), teatru de comedie, proiecție de film mut, dans istoric și contemporan, invitație la dans - vals vienez.

Proiecție de documentare privind patrimoniul cultural național și universal.

Pentru public au funcționat „Salonul presei" (de acum o sută de ani), atelierul fotografic „Retro-Muzeu", "Garderoba militară" (doritorii au putut îmbrăca vestimentație militară din colecția muzeală), ateliere de bijuterie manuală.


Activități în curtea muzeului

  • Exponatul Nopții Muzeelor: tractorul „Universal" (1948), Lapidarium (18.00-02.00)
  • Expoziție și master-class de jucării hand-made (18.00-24.00)
  • Stand de tir cu arcul (18.00-21.00)
  • Cortul pasionaților de istorie și artă militară (18.00-24.00)
  • Concurs de cultură generală „Cunoaște-ți istoria! Ai de câștigat!"
  • Melodii de ieri și de azi cu Orchestra-Model a DTC al MAI, dirijor militar Oleg Cazacu (ora 19.00)
  • Festivalul Tradițiilor Militare. Studenții Academiei „Ştefan cel Mare" a MAI au prezentat procedee de luptă și măiestria mânuirii armelor (ora 20.00)
  • Regal de dans cu Just Friends Ballet, coregraf Igor Munteanu (ora 21.00)
  • Defilarea făclierilor. Lupte cavalerești în armură de epocă (ora 21.50)
  • uNick în ceas de noapte. Recital de muzică live (ora 22.30)
În ritm de dans cu Colegiul Național de Coregrafie
În ritm de dans cu Colegiul Național de Coregrafie
În ritm de dans cu Colegiul Național de CoregrafieÎn ritm de dans cu Colegiul Național de Coregrafie
Floralia romanăSărbătoarea Nebunilor
Ateliere de bijuterie manuală
Ateliere de bijuterie manuală
Jocuri de societate (arșice, șah, table, țintar, cărți)
Dans istoric și contemporan, invitație la dans - vals vienezJocuri de societate (arșice, șah, table, țintar, cărți)ZIUA și NOAPTEA MUZEELOR la Muzeul Național de Istorie a MoldoveiMelodii de ieri și de azi cu Orchestra-Model a DTC al MAI, dirijor militar Oleg Cazacu (ora 19.00)Regal de dans cu Just Friends Ballet, coregraf Igor Munteanu (ora 21.00)
 
Parteneri: KissFM, TV7, Academia „Ştefan cel Mare" a MAI, Academia de Şah din Moldova, Asociația obștească "Clubul Istoric Ensifer", Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, Colegiul Național de Coregrafie, Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului, Federația de Tir cu arcul, Formația uNick, Just Friends Ballet, Liceul-Internat Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov", MAI, UCCM, USM



 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC