EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex. Paharul este decorat cu trei rânduri de fațete hexagonale, încadrate de linii adâncite, și un șir de ove alungite sub margine, caracteristici care îl încadrează în seria VII a conform clasificării lui E. Straume. Aceste trăsături ornamentale sugerează influențe artistice din diferite regiuni și denotă circulația tehnologiilor și a ideilor în cadrul culturii Sântana de Mureș-Cerneahov.

Contextul arheologic al descoperirii

Necropola Sântana de Mureș-Cerneahov de la Tigheci se află într-o zonă cu o istorie complexă a locuirii, situată pe versantul de nord-vest al râului Tigheci, în punctul „La Lutărie". Identificată în anii '80 ai secolului XX în urma exploatărilor ilegale de lut, necropola a suferit numeroase deteriorări, care au condus la pierderea unor artefacte valoroase și la distrugerea unor morminte. Printre obiectele salvate de dl. Ion Pușcașu, fondatorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Tigheci, se numără piese ceramice lucrate la roată, care reflectă tradițiile și tehnicile comunităților din perioada migrațiilor.
O primă investigație arheologică a sitului a avut loc în 1990, când s-a descoperit un mormânt de înhumație fără inventar, dar complet. În urma unor prospecțiuni din 2013 și 2015 realizate de Agenția Națională Arheologică, a fost observată distrugerea continuă a necropolei prin eroziune. Situația a impus săpături de salvare în 2017, când au fost documentate și cercetate cinci morminte din cultura Sântana de Mureș-Cerneahov. Această campanie arheologică a permis, printre altele, recuperarea oaselor unui schelet de bărbat cu vârsta la deces estimată între 40 și 45 de ani, aspect ce aduce informații suplimentare privind structura demografică a comunității respective.

Importanța și analogii culturale

Paharul din sticlă decorat cu fațete hexagonale se numără printre cele mai prețioase artefacte din necropola de la Tigheci. Astfel de pahare sunt caracteristice pentru cultura Sântana de Mureș-Cerneahov și au fost găsite în câteva situri importante, precum Târgșor și Bârlad-Valea Seacă (România) și Gavrilovka, Ranjevoe (Ucraina), indicând conexiunile culturale și comerciale ale comunității cu alte centre de influență din perioada târzie a antichității. Textele antice și analogiile culturale sugerează o arie de interacțiune complexă, cu influențe elenistice și romane, care s-a reflectat și în producția de obiecte de lux, precum acest pahar de sticlă.

Tur Virtual




Muzeul Național de Istorie a Moldovei 1983-2013

Muzeul Național de Istorie a Moldovei 1983-2013

Seria “Albume” I, Chișinău, 2013. 191 p. ISBN 978-9975-80-811-8.

Fondat în 1983, Muzeul Național de Istorie a Moldovei pe parcursul anilor a devenit o instituție cultural-științifică cu o personalitate bine individualizată, un important segment al memoriei naționale. Odată cu instalarea sa în rândul instituțiilor publice, muzeul a pledat permanent pentru protejarea, valorificarea științifică și publică a patrimoniului istorico-cultural, a devenit scena dezbaterilor științifice specializate, a dat tonul și a impus regulile în muzeografia moldovenească, a propus și a promovat proiecte de legi în domeniu, diverse acte normative, a promovat permanent dialogul cultural și științific, a militat întotdeauna pentru un demers expozițional accesibil publicului larg.

Muzeul astăzi ocupă un loc bine definit în ierarhia sistemului muzeal moldovenesc, prin contribuția pe care instituția a adus-o la dezvoltarea muzeografiei moldovenești, prin afirmarea unei personalități distincte ce s-a impus treptat, prin atitudinea sa față de public, care îl sprijină și îl percepe ca parte a cotidianului cultural.

La sfârșitul anului 2013 Muzeul Național de Istorie a marcat aniversarea a 30-a de la creare. Momentul aniversar a fost marcat și prin publicarea Albumului Muzeul Național de Istorie a Moldovei 1983-2013. Lucrarea a izvorât din respectul față de muzeu și publicul lui, față de cunoașterea valorilor naționale, dar și din nevoia de a prezenta și promova instituția muzeală și este în același timp un omagiu tuturor celor care prin preocupările lor au contribuit la apariția și dezvoltarea Muzeului Național de Istorie. Albumul este o realizare intelectuală demnă de reținut prin valoarea documentară și pentru utilitatea demersului, în general.

Încadrat între cele două coperte colorate, cuprinsul volumului ilustrează momente și evenimente esențiale referitoare la organizarea și dezvoltarea muzeului pe parcursul a 30 de ani. Lucrarea este bine structurată în câteva compartimente: Prefață, Scurt istoric, Patrimoniu, Expoziții, Activități științifice, Manifestări cultural-educative, Personal. Privită în ansamblul ei reprezintă o valoroasă contribuție la dezvoltarea muzeologiei moldovenești. Volumul însumează circa 170 de imagini care reflectă diverse activități ale muzeului, evoluția instituției pe parcursul celor 30 de ani de existență și reprezintă cele mai semnificative bunuri culturale muzeale etalate în expoziția permanentă, în expozițiile temporare sau păstrate în depozitele muzeale. Imaginile sunt de o calitate grafică bună. Lor, imaginilor autorii le-a încredințat întreaga responsabilitate de a prezenta trecutul și prezentul muzeului.

În atmosfera muzeului cititorul este introdus de Prefața, semnată de dr.hab Eugen Sava, directorul general al muzeului, care prezintă foarte sintetic, apariția, evoluția și semnificația instituției muzeale. Fiecare compartiment se deosebește printr-un design aparte, elaborat de Ivan Litsiuk. Volumul a fost întocmit de dr.hab. Eugen Sava, Aurelia Cornețchi, dr. Elena Postică, dr.hab. Elena Ploșnița.

Albumul este o nouă contribuție la o mai aprofundată cunoaștere a trecutului muzeografiei moldovenești, o realizare intelectuală demnă de reținut prin valoarea documentară și pentru utilitatea demersului, în general.

Apărut în 2013 la Casa editorial-poligrafică Bons offices din Chișinău, Albumul este destinat tuturor celor interesați, pasionați de muzeu și patrimoniu, iar toate textele sunt prezentate în trei limbi: română, engleză și rusă.

Elena Ploșnița



 

 

Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex....

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC