Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex. Paharul este decorat cu trei rânduri de fațete hexagonale, încadrate de linii adâncite, și un șir de ove alungite sub margine, caracteristici care îl încadrează în seria VII a conform clasificării lui E. Straume. Aceste trăsături ornamentale sugerează influențe artistice din diferite regiuni și denotă circulația tehnologiilor și a ideilor în cadrul culturii Sântana de Mureș-Cerneahov.
Contextul arheologic al descoperirii
Necropola Sântana de Mureș-Cerneahov de la Tigheci se află într-o zonă cu o istorie complexă a locuirii, situată pe versantul de nord-vest al râului Tigheci, în punctul „La Lutărie". Identificată în anii '80 ai secolului XX în urma exploatărilor ilegale de lut, necropola a suferit numeroase deteriorări, care au condus la pierderea unor artefacte valoroase și la distrugerea unor morminte. Printre obiectele salvate de dl. Ion Pușcașu, fondatorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Tigheci, se numără piese ceramice lucrate la roată, care reflectă tradițiile și tehnicile comunităților din perioada migrațiilor. O primă investigație arheologică a sitului a avut loc în 1990, când s-a descoperit un mormânt de înhumație fără inventar, dar complet. În urma unor prospecțiuni din 2013 și 2015 realizate de Agenția Națională Arheologică, a fost observată distrugerea continuă a necropolei prin eroziune. Situația a impus săpături de salvare în 2017, când au fost documentate și cercetate cinci morminte din cultura Sântana de Mureș-Cerneahov. Această campanie arheologică a permis, printre altele, recuperarea oaselor unui schelet de bărbat cu vârsta la deces estimată între 40 și 45 de ani, aspect ce aduce informații suplimentare privind structura demografică a comunității respective.
Importanța și analogii culturale
Paharul din sticlă decorat cu fațete hexagonale se numără printre cele mai prețioase artefacte din necropola de la Tigheci. Astfel de pahare sunt caracteristice pentru cultura Sântana de Mureș-Cerneahov și au fost găsite în câteva situri importante, precum Târgșor și Bârlad-Valea Seacă (România) și Gavrilovka, Ranjevoe (Ucraina), indicând conexiunile culturale și comerciale ale comunității cu alte centre de influență din perioada târzie a antichității. Textele antice și analogiile culturale sugerează o arie de interacțiune complexă, cu influențe elenistice și romane, care s-a reflectat și în producția de obiecte de lux, precum acest pahar de sticlă.
Activitățile caritabile ale familiei Stroescu la Brașov
Tyragetia, serie nouă, vol. VII [XXII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Благотворительная деятельность семьи Строеску в Брашове
В восьмидесятые годы попытки бессарабского помещика Михаила Строеску оказать поддержку развитию бессарабского румынского просвещения были пресечены российскими властями, и его филантропическая деятельность развернулась в Королевстве Румыния, особенно в Трансильвании.
«Ассоциация в поддержку учеников и подмастерьев румынских ремесленников Брашова» была учреждена в 1869 году по инициативе священника Бартоломеу Баюлеску группой представителей брашовской интеллигенции и купечества. Целью этой организации было оказание помощи ученикам и подмастерьям и поддержка ремесленной деятельности в Брашове.
Таможенная война, которая разразилась в середине 1886 года между Румынией и Австро-Венгрией, имела тяжелые последствия для экономики Трансильвании. Неблагоприятная экономическая обстановка вызвала миграцию значительной части промышленников и владельцев мастерских из Трансильвании за пределы Карпатской дуги, что усугубило финансовые проблемы ассоциации брашовских ремесленников.
22 ноября супруги Михаил и Элиза Строеску пожертвовали ассоциации ремесленников 25 000 австрийских флоринов (50 000 леев). В течение ряда лет «Фонд Элизы и Михаила Строеску» был одним из главных источников финансирования этой организации. Эти деньги расходовались на учебники, материалы, премии, стипендии, арендную плату, материальную помощь, текущие расходы и т.д.
Cristina Tănase
Participarea braşovenilor la efortul de război austro-ungar. Studiu de caz „Gold gab ich für Eisen”
Tyragetia, serie nouă, vol. XII [XXVII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Cristina Tănase
Operațiunile Diviziei 2 Munte în teritoriul dintre Prut și Bug. 3.VII - 17.VIII.1941
Tyragetia, serie nouă, vol. VIII [XXIII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Cristina Tănase
Orologiul din turnul Casei Sfatului din Braşov. File de istorie
Tyragetia, serie nouă, vol. XII [XXVII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Cristina Tănase
Statute și decizii privind concesiunea de omnibusuri și fiachere în Comitatul Brașov
Tyragetia, serie nouă, vol. X [XXV], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Cristina Tănase
Mateiaș (județul Brașov), geneza unui monument al eroilor din Primul Război Mondial
Tyragetia, serie nouă, vol. IX [XXIV], nr. 2, Istorie. Muzeologie Chișinău, 2015
Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex....
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.