Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex. Paharul este decorat cu trei rânduri de fațete hexagonale, încadrate de linii adâncite, și un șir de ove alungite sub margine, caracteristici care îl încadrează în seria VII a conform clasificării lui E. Straume. Aceste trăsături ornamentale sugerează influențe artistice din diferite regiuni și denotă circulația tehnologiilor și a ideilor în cadrul culturii Sântana de Mureș-Cerneahov.
Contextul arheologic al descoperirii
Necropola Sântana de Mureș-Cerneahov de la Tigheci se află într-o zonă cu o istorie complexă a locuirii, situată pe versantul de nord-vest al râului Tigheci, în punctul „La Lutărie". Identificată în anii '80 ai secolului XX în urma exploatărilor ilegale de lut, necropola a suferit numeroase deteriorări, care au condus la pierderea unor artefacte valoroase și la distrugerea unor morminte. Printre obiectele salvate de dl. Ion Pușcașu, fondatorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Tigheci, se numără piese ceramice lucrate la roată, care reflectă tradițiile și tehnicile comunităților din perioada migrațiilor. O primă investigație arheologică a sitului a avut loc în 1990, când s-a descoperit un mormânt de înhumație fără inventar, dar complet. În urma unor prospecțiuni din 2013 și 2015 realizate de Agenția Națională Arheologică, a fost observată distrugerea continuă a necropolei prin eroziune. Situația a impus săpături de salvare în 2017, când au fost documentate și cercetate cinci morminte din cultura Sântana de Mureș-Cerneahov. Această campanie arheologică a permis, printre altele, recuperarea oaselor unui schelet de bărbat cu vârsta la deces estimată între 40 și 45 de ani, aspect ce aduce informații suplimentare privind structura demografică a comunității respective.
Importanța și analogii culturale
Paharul din sticlă decorat cu fațete hexagonale se numără printre cele mai prețioase artefacte din necropola de la Tigheci. Astfel de pahare sunt caracteristice pentru cultura Sântana de Mureș-Cerneahov și au fost găsite în câteva situri importante, precum Târgșor și Bârlad-Valea Seacă (România) și Gavrilovka, Ranjevoe (Ucraina), indicând conexiunile culturale și comerciale ale comunității cu alte centre de influență din perioada târzie a antichității. Textele antice și analogiile culturale sugerează o arie de interacțiune complexă, cu influențe elenistice și romane, care s-a reflectat și în producția de obiecte de lux, precum acest pahar de sticlă.
Tyragetia, serie nouă, vol. VII [XXII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Бессарабское духовенство в годы Первой мировой войны
Бессарабское духовенство оказывало моральную и материальную поддержку жертвам войны. Было создано духовное управление для помощи солдатам на линии фронта и поддержки их семей. Его члены отправлялись на фронт по мере необходимости. В медпунктах, организованных бессарабским духовенством, лечились раненые солдаты не только из Бессарабии, но и из самых отдаленных губерний России и из Сербии. Духовенство, поддерживая царские власти, способствовало сбору пожертвований для русской армии. В годы войны церковная музыка оказалась в состоянии упадка из-за ухода на фронт церковных певчих.
Монастыри также, наряду с белым духовенством, участвовали в благотворительных акциях, инициированных имперскими властями. Собранные деньги отправлялись на фронт, а некоторые монахи шли на передовую для выполнения религиозных обрядов. Часть монастырей имели приюты для детей, чьи родители погибли или были ранены.
Февральская революция 1917 года оказала заметное влияние на деятельность бессарабского духовенства, представители которого стали публиковать статьи о проблемах Бессарабии. Они предлагали варианты для мирной реорганизации жизни государства и церкви, основанной на принципах православия. Но, к сожалению, социалистические идеи нашли много сторонников среди солдат и верующих, которые посчитали, что новое общество можно построить путём разрушения и анархии. Начались гонения на священнослу- жителей, погромы и убийства. Некоторые священники оказали содействие национальному движению и поддержали принципы свободы и демократизации церкви. Однако, оценивая влияние Первой мировой войны на Бессарабию, следует признать, что духовенство поддерживало имперскую власть и подчинялось политическим интересам России.
Silvia Scutaru
Revendicările preoțimii în cadrul congreselor eparhiale din anul 1917
Tyragetia, serie nouă, vol. III [XVIII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Silvia Scutaru
Activitatea școlii de cântăreți bisericești din Basarabia (1889-1918)
Tyragetia, serie nouă, vol. IX [XXIV], nr. 2, Istorie. Muzeologie Chișinău, 2015
Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex....
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.