Porțelanul este un material ce-a stârnit mult interes de-a lungul istoriei, iar fabricarea acestuia a fost o adevărata provocare. Numit și „aur alb", porțelanul este un material ceramic alb și translucid, obținut prin arderea la temperaturi înalte a unei paste de caolin, cuarț și feldspat, plus alte adaosuri. Pentru prima oară el a fost descoperit și folosit în China. Primele obiecte chinezești au ajuns în Europa în secolul al XIII-lea, însă o răspândirea mai largă a porțelanului chinezesc pe continentul european se atestă în secolul al XVII-lea. Tehnologia producerii porțelanului a fost ținută în secret foarte mult timp de către chineji.
Prima manufactură de porțelan dur din Europa, cea din orașul Meissen, a fost deschisă în 1710 datorită descoperirilor făcute în producerea porțelanului de către matematicianul și fizicianul din Saxonia Ehrenfried Walter von Ischirnhaus (1661-1708), realizate în practică de alchimistul de la curtea regală - Johann Friedrich Böttger (1682-1718), care a inventat smalțul și a obținut contopirea absolută a ciobului și smalțului. Fabrica Meissen, funcțională și astăzi, a creat și creează o gamă vastă de produse din porțelan. Realizate de cei mai buni artiști, sculptori și gravori, care utilizează culori unice, pictate manual, cu un design exclusiv, produsele Meissen sunt de o calitate și eleganță deosebită, cu o faimă mondială.
Serviciul de ceai, incomplet compus din 7 piese (ceainic, vas pentru lapte, zaharniță, două căni cu farfurioare), expus în această vitrină reprezintă un produs al celebrei fabrici din orașul Meissen, regatul Saxonia, Germania, lucrat în prima jumătate a secolului al XIX-lea din porțelan de înaltă calitate. Exponatul a intrat în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei prin transfer de la Casa-muzeu „G. Cotovschi" din Hâncești, închisă în anii 1989-1990.
Este remarcabil decorul acestor piese, executat manual numit „flori germane", unul din cunoscutele stiluri de decorare cu flori și plante, practicat de meșterii de la această manufactură încă din secolul al XVIII-lea, fiind influențați de porțelanul chinezesc, decorat cu imagini de flori și fructe. O trăsătură specifică al acestui stil de decorare consta în „împrăștierea florilor", adică aranjarea lor sub formă de inflorescențe florale individuale sau buchete pe suprafața obiectelor de porțelan.
Marcajul de pe partea inferioară a pieselor reprezintă două săbii încrucișate, elemente împrumutate din stema regatului Saxonia, aplicat manual cu vopsea de cobalt sub glazură. Cu mici schimbări în reprezentarea săbiilor, această marcă este utilizată începând cu anul 1722 și până în prezent. Pentru marcajul de pe piesele din serviciu este caracteristic redarea unor puncte proeminente pe săbiile încrucișate. Acest marcaj s-a utilizat la fabrica Meissen în perioada anilor 1815-1860.
Pictura policromă florală, aurirea și aplicarea bobocului de trandafir pe capacele ceainicului și a zaharniței, conferă o delicateță sublimă acestor piese, de o răspândire rară.
Moldova independentă văzută prin prisma unei expoziții muzeale
Tyragetia, serie nouă, vol. I [XVI], nr. 2, Istorie. Muzeologie Chișinău, 2007
Независимая Молдова сквозь призму музейной выставки
27 августа 1991 г. Молдавский Парламент принял Декларацию о Независимости Республики Молдова. Для большинства граждан страны независимость ассоциировалась с выходом страны из кризиса и надежду на процветающее будущее. С тех пор минуло 15 лет. В какой степени нам удалось реализовать эти надежды – это вопрос, на который попытались найти ответ организаторы выставки Независимая Молдова, открывшейся 15 августа 2006 г. в Национальном Музее Археологии и Истории Молдовы. Более 500 фотографий, документы, нумизматические и геральдические образцы, плакаты, афиши, военная униформа, художественные работы, книги и другие реликвии воскресили в памяти посетителей выставки различные аспекты политической, социально-экономической, научной и культурной жизни последних лет, которые и явились темой данной статьи.
Список иллюстраций:
Фото 1. Афиша музейной выставки «Независимая Молдова». Фото 2. Открытие выставки. У микрофона Мирчя Снегур, первый президент Республики Молдова. Фото 3. Фрагмент выставки. Фото 4. Государственный флаг с подписями депутатов первого молдавского парламента проголосовавших за Декларацию о Независимости Республики Молдова.
Elena Postică
Procese judiciare intentate participanților la mișcarea de rezistență antisovietică din Moldova postbelică
Tyragetia, serie nouă, vol. IV [XIX], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Postică
Figuri basarabene în Guvernele României interbelice
Tyragetia, serie nouă, vol. II [XVII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Postică
Memoriile - izvor important de reconstituire a calvarului deportărilor
Tyragetia, serie nouă, vol. VIII [XXIII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Postică
Cu drag despre un Om drag: la aniversarea Doamnei Aurelia Cornețchi
Tyragetia, serie nouă, vol. I [XVI], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Postică
Din arhiva fostului KGB - în patrimoniul muzeal. Istoria unei colecţii
Tyragetia, serie nouă, vol. XII [XXVII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Porțelanul este un material ce-a stârnit mult interes de-a lungul istoriei, iar fabricarea acestuia a fost o adevărata provocare. Numit și „aur alb", porțelanul este un material ceramic alb și translucid, obținut prin arderea la temperaturi înalte a unei paste de caolin, cuarț și feldspat, plus alte adaosuri...
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.