Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex. Paharul este decorat cu trei rânduri de fațete hexagonale, încadrate de linii adâncite, și un șir de ove alungite sub margine, caracteristici care îl încadrează în seria VII a conform clasificării lui E. Straume. Aceste trăsături ornamentale sugerează influențe artistice din diferite regiuni și denotă circulația tehnologiilor și a ideilor în cadrul culturii Sântana de Mureș-Cerneahov.
Contextul arheologic al descoperirii
Necropola Sântana de Mureș-Cerneahov de la Tigheci se află într-o zonă cu o istorie complexă a locuirii, situată pe versantul de nord-vest al râului Tigheci, în punctul „La Lutărie". Identificată în anii '80 ai secolului XX în urma exploatărilor ilegale de lut, necropola a suferit numeroase deteriorări, care au condus la pierderea unor artefacte valoroase și la distrugerea unor morminte. Printre obiectele salvate de dl. Ion Pușcașu, fondatorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Tigheci, se numără piese ceramice lucrate la roată, care reflectă tradițiile și tehnicile comunităților din perioada migrațiilor. O primă investigație arheologică a sitului a avut loc în 1990, când s-a descoperit un mormânt de înhumație fără inventar, dar complet. În urma unor prospecțiuni din 2013 și 2015 realizate de Agenția Națională Arheologică, a fost observată distrugerea continuă a necropolei prin eroziune. Situația a impus săpături de salvare în 2017, când au fost documentate și cercetate cinci morminte din cultura Sântana de Mureș-Cerneahov. Această campanie arheologică a permis, printre altele, recuperarea oaselor unui schelet de bărbat cu vârsta la deces estimată între 40 și 45 de ani, aspect ce aduce informații suplimentare privind structura demografică a comunității respective.
Importanța și analogii culturale
Paharul din sticlă decorat cu fațete hexagonale se numără printre cele mai prețioase artefacte din necropola de la Tigheci. Astfel de pahare sunt caracteristice pentru cultura Sântana de Mureș-Cerneahov și au fost găsite în câteva situri importante, precum Târgșor și Bârlad-Valea Seacă (România) și Gavrilovka, Ranjevoe (Ucraina), indicând conexiunile culturale și comerciale ale comunității cu alte centre de influență din perioada târzie a antichității. Textele antice și analogiile culturale sugerează o arie de interacțiune complexă, cu influențe elenistice și romane, care s-a reflectat și în producția de obiecte de lux, precum acest pahar de sticlă.
Muzeologia – știință academică sau ecluză pentru științele umanistice?
Tyragetia, serie nouă, vol. VII [XXII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Музееведение - академическая дисциплина или вид культурной деятельности?
Музееведение (или музеология) - это наука о музее. Большинство специалистов полагают, что это самостоятельная научная дисциплина прикладного характера, которая изучает музеи в целях развития и совершенствования их деятельности в соответствии с потребностями общества. Сам термин «музеология» впервые упоминается в работе П.Л. Мартина „Praxix der Naturgeschichte", опубликованной в 1869 году в Германии. Но определение статуса музеологии впервые было дано Дж. Грассе в статье «Музеология как наука», опубликованной в «Журнале музеологии и антиквариата» в 1883 году. Дж. Грассе объявил музеологию новой научной дисциплиной и попытался обозначить ее исследовательский потенциал. Таким образом, музеология как наука зародилась в 1883 году.
С 60-х гг. XX века музеология как научная дисциплина изучается во многих высших учебных заведениях разных стран мира, создаются первые центры музееведческих исследований, публикуются многочисленные труды по теории музейного дела. Однако, до сих пор некоторые специалисты отрицают научный характер музееведения, считая его совокупностью блоков информации относительно музея и практических направлений его деятельности.
В своей статье автор анализирует путь, пройденный музеологией в процессе ее становления как научной дисциплины, определяет проблемы ее классификации в системе наук, освещает вклад некоторых исследователей-музееведов (П. ван Менша, И.Неуступного, Т. Шолы, З. Странского, Р. Флореску) в упрочение ее статуса как самостоятельной отрасли знания. В заключение, автор полагает, что музеология - это академическая наука, однако относительно молодая и находящаяся в процессе развития.
Elena Ploșnița
Preliminări la o viitoare strategie de dezvoltare a sistemului muzeal din Republica Moldova
Tyragetia, serie nouă, vol. VI [XXI], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Ploșnița
Eveniment muzeal 2013: Proiect internațional Pe când Suedia era guvernată din Moldova
Tyragetia, serie nouă, vol. VII [XXII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Ploșnița
Câteva considerații cu privire la valorificarea memorială a casei familiei Lazo de la Piatra, Orhei
Tyragetia, serie nouă, vol. IV [XIX], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Ploșnița
Ioan Opriș, Provocarea noilor muzeografii, Editura Istros, Brăila, 2008, 236 p., ISBN:978-973-1871-16-5.
Tyragetia, serie nouă, vol. III [XVIII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Ploșnița
Momente de referință din evoluția Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei
Tyragetia, serie nouă, vol. III [XVIII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex....
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.