|
Simion CARP, Ghenadie CHIRIŢA, Terentie CARP, Ecaterina GÎRBU
Tradiții militare (trecut, prezent, viitor)
Biblioteca „Tyragetia” XXII, Chișinău, 2013, 375 p. ISBN 978-9975-80-703-6.
|
Autorii volumului Tradiții militare (trecut, prezent, viitor), și-au fixat drept scop principal să adune, să selecteze, să ordoneze, să analizeze, să evidențieze și să sintetizeze, în măsura posibilului, toate sursele documentare și să includă în circuitul științific tradițiile militare, faptele militare, arta militară, manifestările de vitejie, curaj și spirit de sacrificiu demonstrate de înaintașii noștri pe câmpurile de luptă, pentru a spori gloria și onoarea ostășească.
Lucrarea, în forma în care a fost realizată de autori, cuprinde laturile esențiale ale problematicii tradițiilor militare. Ea are menirea de a include în circuitul științific, educațional, didactic și cultural vechile tradiții militare, dar și de a sintetiza și a reconstitui, în baza acestora, un stil de luptă contemporan absolut necesar pentru orientarea militaro-patriotică a tinerei generații și pentru crearea unei noi școli naționale de luptă corp la corp.
În baza unui bogat material documentar, identificat în diferite categorii de surse (izvoare scrise, antice și medievale, basoreliefuri, pictură murală etc.), adunat cu multă competență, este reconstituită istoria militară a predecesorilor, evidențiind reale posibilități de utilizare a gloriei ostășești pentru educația patriotică a studenților și a viitorilor apărători ai patriei.
Lucrarea prezintă cercetări în domenii precum istoria, cultura, tradițiile, artă militară, pedagogia, cu concluzii și sinteze bine argumentate, cu scoaterea în evidență a unor concepții ce se încadrează în parametrii unor idei naționale, lucru important pentru concetățenii noștri din țară și de peste hotare. Aici sunt descrise unele evenimente, războaie, conflicte armate ce nu se regăsesc în manualele de istorie, cu prezentarea unor materiale de arhivă inedite, scrisori de război, liste ale basarabenilor participanți la războaiele de la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea, dar și de personalități notorii ce au contribuții la evoluția istoriei și culturii naționale și universale. De asemenea, sunt descrise și analizate tradițiile militare și tacticile de luptă care au fost incluse în istoria artei militare universale. În lucrare este prezentat, într-o paradigmă plastică deosebită, portretul conaționalului nostru cu trăsăturile lui pozitive.
Conf., dr. Ion Tentiuc
|