EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă.

Numele Fabergè - emblemă a originalității creațiilor unei Case devenite celebre - a scris istorie în lumea bijuteriilor și a artelor decorative. Talentul de-a reuni bijuteria, designul artistic și utilitatea în objets de lux și objets de fantesie a suscitat mereu o veritabilă fascinație. Confecționate din aur, argint, email și pietre prețioase, piesele realizate în atelierele Fabergé sunt dovada unei virtuozități ieșite din comun, distingându-se prin grija pentru detalii și perfecta asociere a materialelor. Chiar și piesele inspirate din vocabularul stilurilor anterioare poartă marca unei inconfundabile originalități.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei tezaurizează un spectaculos căuș, realizat în atelierele Casei Fabergé, la începutul secolului al XX-lea.

Căușul Fabergé reprezintă un melanj curios între „stilul rus" și stilul „modern". Este realizat din argint masiv, cu cupa circulară, aurită pe interior. Toarta supraînălțată, stilizată (tip cârlig), decorată cu motive vegetale, inele triple și perle de argint. Buza este împodobită cu un brâu lat, alcătuit din medalioane dreptunghiulare, ornamentate cu bucle spiralate și solzi stilizați, dispuse alternativ. Recipientul este susținut de patru piciorușe semisferice. În registrul central, sunt gravate inscripțiile: Eugenie von Platonow/St.Petersburg și ТОРГОВЫЙ ДОМЪ „АЛЕКСАНДРЪ"/1863/15/10/1913.

În urma cercetărilor presupunem că acest căuș a fost realizat la comanda negustorului de ghilda întâi, Alexander Trauberg, proprietarul Casei de Comerț „АЛЕКСАНДРЪ", de pe Bulevardul Nevsky 11, Sankt-Petersburg, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la fondarea firmei sale.

Însemnele de marcaj, poansonate pe exteriorul bazei: sigla K. ФАБЕРЖЕ, surmontată de stema Imperiului Rus, un profil feminin, văzut din dreapta, cu kokoshnik, în chenar oval, însoțită de litera majusculă Δ ( delta) din alfabetul grecesc și titlul argintului 88, certifică realizarea piesei de filiala moscovită a Casei Fabergé.

Creațiile cu șarm hipnotic realizate de Casa Fabergé au devenit idealul estetic al unei epoci, simboluri ale exuberanței și rafinamentului, create de un bijutier al regilor și un rege al bijuteriilor.


Tur Virtual


Servicii

Acces expoziții

Cost bilete:

Expoziția permanentă:

adulți - 10 lei
pensionari, adulți cu dizabilități medii / invaliditate de gradul III (cu legitimații valabile) - 5 lei
studenți (cu legitimații valabile) - 5 lei
elevi - 2 lei

Expoziții temporare și Sala Tezaurului:

adulți - 10 lei
studenți - 5 lei
elevi 3 lei

Acces gratuit:

Copii preșcolari (până la vârsta de 7 ani), copii din instituții rezidențiale, copii cu dizabilități (până la vârsta de 18 ani) și însoțitori ai acestora, adulți cu dizabilități severe și accentuate (invaliditate de gradele I și II), militari în termen, delegații oficiale și delegații cu caracter cultural (în limita programului de funcționare a muzeului), angajați ai rețelei muzeale naționale, Ministerului Culturii și instituțiilor naționale din domeniul patrimoniului cultural, posesorii cardurilor ICOM și ICOMOS.

Intrarea liberă pentru toți vizitatorii: în ultimele zile de sâmbătă și duminică ale lunii.

Închis: vineri, 1, 7 și 8 ianuarie, 8 martie, prima și a doua zi de Paște, 1 mai, 27 și 31 August.

 Ghidaj

Muzeul oferă, la cerere, ghidaje în română şi rusă pentru vizitatori în grupuri organizate sau individuali, de la 5 până la 30 de persoane în grup. Ghidaj se poate obține prin programare cu cel puțin 24 de ore înainte, prin telefon (022240426) sau e-mail (muzeuldeistorie@gmail.com): a se menționa data, ora, profilul și mărimea grupului, limba de comunicare.

Taxe de ghidaj:

Pentru un grup de la 5 până la 30 de persoane:

adulți - 50 lei
studenți, elevi - 30 lei

Ghidaj în limbi străine:

adulți - 100 lei
studenți, elevi - 80 lei

Ghidaj gratuit:

Pentru copii din instituții rezidențiale și militari în termen.


Fotografierea pieselor de muzeu

Tarife:

• în sălile muzeului (pentru uz personal, fără blitz sau trepied) - 15 lei;
• piese de muzeu din expoziția permanentă - 10 lei per exponat obișnuit, 80 lei per exponat unicat;
• piese din depozit - 30 lei per piesă valorificată, 100 de lei per piesă nevalorificată, 100 lei per piesă unicat valorificată, 150 de lei per piesă unicat nevalorificată;
• fotografierea pieselor de muzeu pentru reproducerea în calendare, cărți poștale, timbre etc. -200 lei per piesă;
• lucrări fotografice realizate în laboratorul foto al muzeului - 30 lei per clișeu, 35 lei per fotografie alb-negru (9x13-18x24), 45 lei per fotografie color (9x13-20x30);
• xerocopierea unui document - 10 lei.

Pentru fotografierea/xerocopierea pieselor de muzeu, persoanele juridice vor solicita aprobarea conducerii muzeului, în scris.

Filmări în muzeu

Tarife:

• în sălile muzeului, persoane fizice amatori - 40 lei, cu iluminare suplimentară - 80 lei;
• în sălile muzeului, persoane juridice (per oră) - 300 lei pentru film documentar, 150 lei pentru film de popularizare, 400 lei pentru film artistic, 400 lei pentru spot publicitar. În cazul în care se filmează și piese de muzeu aparte, pe lângă taxa prevăzută se mai achită și plata pentru filmarea fiecărui exponat.

Pentru filmări în muzeu, persoanele juridice vor solicita aprobarea conducerii muzeului, în scris.

Împrumut de exponate

Taxe per exponat pentru o zi:

• împrumut temporar pentru realizarea de filme, cópii etc. – 200 lei;
• împrumut temporar pentru expunere, cu excepția instituțiilor din sistemul Ministerului Culturii și Turismului – 70 lei.

Împrumutul poate fi obținut de către persoane fizice în baza unui demers, aprobat de conducerea muzeului, și cu respectarea Regulamentului de evidență și conservare a patrimoniului cultural mobil. Piesele de muzeu vor fi însoțite de un gestionar.

Expertizarea bunurilor culturale

Expertize orale:

• în muzeu – 40 lei/obiectul;
• în raza municipiului – 50 lei/obiectul;
• în afara municipiului, cu suportarea cheltuielilor de transport și diurnă de către beneficiar – 150 lei/obiectul.

Expertize în scris:

• în muzeu – 52 lei/obiectul;
• în raza municipiului – 65 lei/obiectul;
• în afara municipiului, cu suportarea cheltuielilor de transport și diurnă de către beneficiar – 195 lei/obiectul.

Biblioteca

Fondul de carte al Bibliotecii științifice numără peste 10000 volume de specialitate, care este accesibil atât muzeografilor și cercetătorilor din muzeu, cât și persoanelor interesate de domeniile arheologic, istoric și muzeografic.

Taxe:

• taxa de înscriere în bibliotecă – 10 lei;
• eliberarea cărților la domiciliu – 5 lei per exemplar/pentru o zi;
• eliberarea cărților pentru xerocopiere – 2 lei per exemplar.

 Asistență de specialitate

Consultanță de specialitate și ajutor practic pentru persoane fizice și instituții în domeniile arheologic, istoric și muzeografic.

 Închirieri de spații

Holul de la etaj și sala pentru expoziții temporare, în condițiile în care nu sunt ocupate de expozițiile temporare ale muzeului, pot fi închiriate pentru expoziții temporare, manifestări științifice și culturale, conform tarifelor stabilite prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv. Pentru relații suplimentare și programări a se contacta serviciul Contabilitate, tel. 238269, sau directorul adjunct pentru relații publice, tel. 23-83-13.

Magazin muzeal

Sunt comercializate publicațiile muzeului, volume de specialitate referitoare la arheologia și istoria Moldovei, cataloage de colecții, pliante și ghiduri muzeale, replici după obiecte muzeale etc. Detalii...



 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC