EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu. Telegraful s-a răspândit foarte repede și o rețea de sârme se întindea în întreaga lume.

În 1837, pictorul si fizicianul american Samuel Morse a inventat primul aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840. Pentru a trimite mesaje prin fir, Morse elaborează în 1838 un cod simplu de puncte și liniuțe, care reprezentau literele alfabetului, cunoscut ca „alfabetul Morse".

Atât codul Morse cât și aparatul telegrafic au fost îmbunătățite de-a lungul vremii, telegraful devenind mai bine de un secol cel mai răspândit sistem de comunicare și transmitere a informației, până la apariția internetului. Sistemul de telegrafie a constat dintr-o serie de stații repetoare de-a lungul traseului liniei de transmisie. Fiecare stație avea un operator care primea și transmitea mesaje prin telegraf. Aparatul Morse transmitea circa 25 de cuvinte pe minut, care erau înregistrate codificat pe o bandă de hârtie. Operatorul însărcinat cu transmiterea mesajului îl decodifica și îl scria pe hârtie folosind o mașină de scris specială.

În Basarabia, telegraful a pătruns în 1860: la 8 aprilie își începe activitatea stația telegrafică Bender, iar la 24 aprilie cea din Chișinău, urmare a construcției primei linii telegrafice Odesa-Chișinău-Leova. În prezent, s-a renunțat la serviciile de telegrafie. Singurii care mai folosesc comunicarea codificată sunt radioamatorii.

Aparatul telegrafic Morse prezentat provine de la uzina electrotehnică Osinoostrovsky, Uniunea Sovietică, și datează cu anul 1934. Exponatul a fost restaurat de către Mihail Culașco.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Vernisarea expoziției „Metamorfoze de energie" a artistei Mari Iurskaya

7 Martie 2023

În data de 7 martie 2023, în holul de la parter al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției de pictură „Metamorfoze de energie" la care au fost prezentate lucrările Mari Iurskaya - o artistă talentată, ale cărei tablouri inspiră și determină la reflecție.

Evenimentul a fost moderat de către Svetlana Shishkina, care a relatat despre lucrările semnate de Mari Iurskaia și a invitat publicul prezent spre a le admira și a contempla asupra acestora


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Bulgarii basarabeni și Eliberarea Bulgariei”

4 Martie 2023

În data de 4 martie 2023, în holul Casei de cultură a orașului Taraclia a fost vernisată expoziția foto-documentară „Bulgarii basarabeni și Eliberarea Bulgariei", dedicată celor 145 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominația Imperiului Otoman.

În cadrul evenimentului de lansare a expoziției, vicepreședintele raionului Taraclia, dl Alexandru Borimecicov, a subliniat importanța expoziției, ca aceasta, ulterior, să fie trimisă în toate instituțiile de învățământ din raionul Taraclia pentru popularizarea informației despre bulgarii basarabeni, care au participat la Eliberarea patriei lor istorice


Detalii>>

Lansarea planului comun pentru 2023 pentru sprijinul refugiaților din Republica Moldova

3 Martie 2023

Ca răspuns la criza refugiaților cauzată de războiul din Ucraina, în data de 3 martie 2023, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, o coaliție largă de parteneri umanitari a lansat capitolul național al Planului regional interinstituțional de răspuns pentru refugiați (PRR) pentru 2023. Acest plan, realizat sub auspiciile Forumului de Coordonare pentru Refugiați (RCF), co-prezidat de Guvern și UNHCR împreună cu familia ONU și partenerii umanitari, face apel la continuarea sprijinului financiar pentru a ajuta refugiații și comunitățile gazdă din această țară.

Detalii>>

„Bun venit, primăvară!”

2 Martie 2023

În data de 2 martie 2023, în holul de la parter, Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Biblioteca Adam Mickiewicz, Centrul Comunitar pentru Copii și Tineret "Andrieș" și Școala de Arte „Alexei Stârcea" au organizat un eveniment dedicat copiilor, intitulat „Bun venit, primăvară!", pentru a sărbători împreună venirea primăverii și tradiția mărțișorului

Detalii>>

Lansarea expoziției „PAIN IN REFUGEES”

24 Februarie 2023

În data de 24 februarie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea expoziției „PAIN IN REFUGEES".

Expoziția a fost organizată de către echipa Societății pentru Studiu și Combatere a Durerii din Republica Moldova, și a avut drept scop sensibilizarea populației și conturarea faptului că durerea afectează fiecare aspect al vieții umane


Detalii>>

Balul inclusiv al îngerilor „Îndrăgostiți de viața” la MNIM

14 Februarie 2023

În data de 14 februarie 2023, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc primul bal de caritate cu participarea a peste 70 de persoane cu nevoi speciale din toată țara. Evenimentul cu genericul „Balul Îngerilor", a fost organizat de Fundația „Plaiul Soarelui" şi ONG-ul „Planeta Carității", în parteneriat cu Primăria Chișinău.

Evenimentul respectiv a împlinit visul copiilor de a fi prinți, prințese, dar și de a avea posibilitatea de a savura magia încântătoare a unei sărbători festive


Detalii>>

Comemorarea Mariei Cebotari (la 113 ani de naștere) la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

12 Februarie 2023

În perioada 10-12 februarie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei au fost organizate un șir de activități, consacrate comemorării Mariei Cebotari, la 113 ani de la nașterea acesteia.

În data de 10 februarie, în Sala Albastră într-o atmosferă cu totul specială, a avut loc predarea măștii mortuare a Mariei Cebotari, de către fiul ei Fritz Curzon, și inaugurarea ei în cadrul expoziției permanente a MNIM


Detalii>>

Lansarea volumului „Identităţile Chişinăului: Strada 31 August 1989”. Materialele conferinței internaționale, Culegere de studii, Seria IDN,Chişinău, Bons Offices, 2023, de Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu (Eds.)

9 Februarie 2023

În data de 9 februarie, la Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea volumului „Identităţile Chişinăului: Strada 31 August 1989". Materialele conferinței internaționale, Culegere de studii, Seria IDN,Chişinău, Bons Offices, 2023, de Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu (Eds.).

Coordonatorii culegerii de studii, Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu au evidențiat în discursurile sale importanța studierii istoriei orașului Chișinău, pentru nu doar o mai bună cunoaștere a trecutului, dar și o contruire mai bună a viitorului


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Arhitectura Independenței în Europa Centrală”

1 Februarie 2023

În data de 1 februarie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc inaugurarea expoziției „Arhitectura Independenței în Europa Centrală".

Evenimentul a fost deschis de către Eugen Sava, Directorul General al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, care a afirmat că această expoziție este o continuare a colaborării între MNIM, Institutul Polonez de la București și Ambasada Republicii Polone la Chișinău


Detalii>>

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27 Ianuarie 2023

În 1944, tânăra Anne Frank scria în jurnalul său: „Ceea ce a fost făcut nu poate fi șters, însă cel puțin tu poți face ca aceasta să nu se mai întâmple din nou niciodată".

Anual, în data de 27 ianuarie, marcăm Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, un eveniment tragic din istorie care a dus la pierderea vieții a milioane de evrei, precum și a altor grupuri marginalizate


Detalii>>

Lansare de carte: „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX)”, ediție îngrijită de Robert Denndorf, coordonatoarea albumului: Silvia Corlăteanu-Granciuc

26 Ianuarie 2023

În data de 26 ianuarie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Institutul de Istorie al USM, a organizat lansarea lucrării „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX). Album", ediție îngrijită de Robert Denndorf (Germania). Albumul a fost coordonat de conf. univ. dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretarul științific al Institutului de Istorie al USM

Detalii>>

Forumul de tineret Azerbaidjan-Moldova „Karabakh is Azerbaidjan”

19 Ianuarie 2023

În data de 19 ianuarie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc forumul de tineret Azerbaidjan-Moldova „Karabakh is Azerbaidjan" prilejuit aniversării a 100 de ani de la nașterea Liderului Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev.

În cadrul forumului au participat reprezentanți ai instituții de stat dar și a diverse organizații din Moldova și Azerbaidjan


Detalii>>

Ziua Națională a Culturii la MNIM

15 Ianuarie 2023

În contextul Zilei Naționale a Culturii, care a fost marcată în data de 15 ianuarie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a realizat un șir de activități și evenimente dedicate acesteia.

În data de 12 ianuarie, a avut loc inaugurarea expoziției: „Chișinău: o istorie necunoscută". Evenimentul s-a bucurat de un public imens, care ghidați de colegii noștri de la MNIM, au studiat cu interes piesele expuse în vitrine.


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Chișinău: o istorie necunoscută”

12 Ianuarie 2023

În data de 12 ianuarie 2023, în Sala nr. 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc inaugurare expoziției dedicate Zilei Naționale a Culturii, întitulată „Chișinău: o istorie necunoscută".

Expoziția a fost realizată de către Sectorul Arheologie al MNIM și reunește un număr important de materiale documentare care ilustrează trecutul istoric al Chișinăului


Detalii>>

Retrospectiva anului 2022

31 Decembrie 2022

Aflându-ne în cumpăna dintre ani, pentru fiecare dintre noi vine timpul să facem niște concluzii și să ne aducem aminte încă o dată prin ce s-a memorat anul 2022.

În urma scoaterii restricțiilor care au fost impuse de către situația epidemiologică din 2021, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și-a redeschis larg ușile pentru publicul vizitator


Detalii>>

Adunare festivă a colectivului Muzeului Național de Istorie al Moldovei

27 Decembrie 2022

În data de 27 decembrie, una din ultimele zile ale lui 2022, întregul colectiv al Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-a reunit în Sala Albastră la o adunare festivă.

Directorul General al MNIM, dr. hab. Eugen Sava, a relatat despre principalele provocări dar și realizări pe care le-a avut Muzeul nostru pe parcursul ultimului an, care a fost unul deloc ușor. De asemenea, a fost evidențiat aportul tuturor persoanelor colectivului MNIM, datorită cărora, au fost înregistrate succese remarcabile în promovarea istoriei și a culturii naționale, organizarea evenimentelor culturale, dezvoltarea științei prin realizarea publicațiilor sub egida MNIM și a faptului că Muzeul nostru se bucură de un interes constant din partea publicului vizitator


Detalii>>

„Crăciunul e mai frumos cu raze de soare!”

18 Decembrie 2022

În data de 18 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui frumos eveniment dedicat sărbătorilor de iarnă. Organizată în colaborare cu A.O. „Sunshine" și Ivan Goncearuc, festivitatea „Crăciunul e mai frumos cu raze de soare!" a adunat împreună copii cu sindrom Down și normotipici care, împreună cu părinții, au avut parte de un program special, susținut de ansamblul etnofolcloric „Crenguța de Iederă", Georgeta Voinovan & Crescendo, colectivele de copii „Boom Kids" și „Speranța", Bublle Party Show ș.a.

Detalii>>

Lansarea programului Muzeele Viitorului

7 Decembrie 2022

În data de 7 decembrie 2022, în incinta Artcor, a fost lansat programul Muzeele Viitorului. Programul este realizat de către Ministerul Culturii în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova, Ambasada Suediei la Chișinău și Asociația Companiilor Creative COR (Artcor). Inițiativa este parte a Programului Național Moldova Creativă.

Artiști digitali vor crea echipe mixte cu muzeele din Republica Moldova pentru a lansa proiecte inovatoare de expunere a conținutului prin metode digitale și de new-media art, precum ar fi experiențe imersive, projection mapping, realitate virtuală / augmentată, holograme/streaming în timp real, senzori (trackere de mișcare, sunet, atingere)


Detalii>>

Târgul Internațional de Caritate, ediția a XXIV-a

4 Decembrie 2022

În data de 4 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit cea de-a XXIV-a ediție a Targului Internațional de Caritate, organizat de Clubul Internațional al Femeilor din Moldova în parteneriat cu ambasadele acreditate la Chișinău și organizațiile Internaționale.

În cadrul evenimentului, ambasadele, organizații internaționale, ONG-uri locale și agenții de dezvoltare, vânzători de obiecte de artizanat și artă s-au reunit să împărtășească culturi, obiceiuri, delicii culinare și alte obiecte provenite din țările în cauză, pe care vizitatorii le-au putut cumpăra


Detalii>>

Conferința științifico-practică a elevilor cu genericul: „Sfatul Țării a votat Unirea!”

29 Noiembrie 2022

În data de 29 noiembrie, în Sala Unirii a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc conferința științifico-practică a elevilor cu genericul: „Sfatul Țării a votat Unirea!".

Elevii și profesorii coordonatori din IPLT „Mircea Eliade" și LCI „Prometeu-Prim" din mun. Chișinău au prezentat mai multe comunicări tematice


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC