EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu. Telegraful s-a răspândit foarte repede și o rețea de sârme se întindea în întreaga lume.

În 1837, pictorul si fizicianul american Samuel Morse a inventat primul aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840. Pentru a trimite mesaje prin fir, Morse elaborează în 1838 un cod simplu de puncte și liniuțe, care reprezentau literele alfabetului, cunoscut ca „alfabetul Morse".

Atât codul Morse cât și aparatul telegrafic au fost îmbunătățite de-a lungul vremii, telegraful devenind mai bine de un secol cel mai răspândit sistem de comunicare și transmitere a informației, până la apariția internetului. Sistemul de telegrafie a constat dintr-o serie de stații repetoare de-a lungul traseului liniei de transmisie. Fiecare stație avea un operator care primea și transmitea mesaje prin telegraf. Aparatul Morse transmitea circa 25 de cuvinte pe minut, care erau înregistrate codificat pe o bandă de hârtie. Operatorul însărcinat cu transmiterea mesajului îl decodifica și îl scria pe hârtie folosind o mașină de scris specială.

În Basarabia, telegraful a pătruns în 1860: la 8 aprilie își începe activitatea stația telegrafică Bender, iar la 24 aprilie cea din Chișinău, urmare a construcției primei linii telegrafice Odesa-Chișinău-Leova. În prezent, s-a renunțat la serviciile de telegrafie. Singurii care mai folosesc comunicarea codificată sunt radioamatorii.

Aparatul telegrafic Morse prezentat provine de la uzina electrotehnică Osinoostrovsky, Uniunea Sovietică, și datează cu anul 1934. Exponatul a fost restaurat de către Mihail Culașco.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



The Distinguished Gentleman’s Drive – Pre 80s Classic Cars

25 Septembrie 2022

În data de 25 septembrie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc The Distinguished Gentleman's Drive - Pre 80s Classic Cars, eveniment aflat la a doua ediție în Republica Moldova și care este organizat în aceeași zi în întreaga lume.

Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Retromobile Moldova, Escobar Motors și Porsche Center Moldova iar scopul acestora a fost de a reuni într-o singură locație o gamă largă de automobile clasice fabricate până în anii 1980

Detalii>>

Cunoaște prin interacțiune: 30 de ani de activitate a USAID în Republica Moldova

22 Septembrie 2022

În contextul marcării a 30 de ani de activitate în Republica Moldova a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost instalat un perete interactiv de peste șapte metri, pe care sunt ilustrate principalele realizări ale USAID în Moldova timp de trei decenii de când activează în țara noastră.

Astfel, vă invităm, în perioada 22 Septembrie - 23 Octombrie, să vă scufundați în istorie și să faceți cunoștință cu cele mai importante reușite ale Agenției


Detalii>>

Prezentare de carte: One-way Suitecase. 20 real stories from Ukrainian refugees during the first days of Russia’s invasion

21 Septembrie 2022

One-way Suitecase. 20 real stories from Ukrainian refugees during the first days of Russia's invasion (Valiza într-o singură direcție. 20 de povești reale despre refugiați ucraineni) este titlul cărții, care a fost prezentată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pe 21 septembrie.

Proiectul a fost implementat de organizația evreiască „Agudat Israel", care a acceptat și a găzduit peste 25.000 de refugiați ucraineni de diferite naționalități în primele săptămâni de război


Detalii>>

Marcarea celor 30 de ani de prietenie dintre USAID și Moldova la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

14 Septembrie 2022

Cu ocazia celebrării celor trei decenii de activitate a USAID în Moldova, a fost lansată Campania de comunicare „30 de ani de prietenie dintre USAID și Republica Moldova". Evenimentul a avut loc în data de 14 septembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. În cadrul acestei campanii, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și-a propus să scoată în evidență rezultatele obținute în acești 30 de ani de activitate în Moldova și să informeze despre angajamentul poporului american de a susține în continuare Republica Moldova

Detalii>>

100 de atașe la MNIM

11 Septembrie 2022

În data de 11 septembrie, a avut loc unul din cele mai inedite evenimente ale lunii septembrie, întitulat 100 de atașe.

Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Retromobile Moldova și Escobar Motors iar scopul acestora a fost unul ambițios, de a aduna în curtea MNIM 100 de motociclete cu ataș


Detalii>>

Masa Rotundă cu genericul „Arheologia Republicii Moldova prin prisma relațiilor moldo-germane”

6 Septembrie 2022

În data de 6 septembrie, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei a avut loc Masa Rotundă cu genericul „Arheologia Republicii Moldova prin prisma relațiilor moldo-germane", organizată de către Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei.

Alocuțiunile de salut au fost susținute de acad. Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Anatolie Sidorenko, Preşedintele Asociaţiei „Humboldt Club Moldova", Ullrich Kinne, Ambasada Germaniei la Chișinău și dr.hab. profesor Michael Meyer, Universitatea Liberă din Berlin


Detalii>>

Caravana „Centenarul Încoronării” a fost pe urmele vizitelor regale din Republica Moldova

3 Septembrie 2022

O nouă oprire a Caravanei Centenarul Încoronării, proiect organizat de Asociația Artis în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, a avut loc în perioada 2-3 septembrie 2022, la Chișinău, în prezența ambasadorilor Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador) și a invitatului special -  Pedro J. Fuentes Cid (Jurist, dizident cubanez).

Aproximativ 500 de elevi și profesori din capitala Republicii Moldova au participat la evenimente care au marcat Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, în cadrul proiectului organizat sub auspiciile Familiei Regale a României.


Detalii>>

Sărbătorile naționale la MNIM

28 August 2022

În data de 28 august, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a realizat un șir de activități frumoase pentru vizitatorii săi, dedicate sărbătorilor naționale Ziua Independenței și Limba Noastră.

La intrare, vizitatorii au primit panglici tricolore și au fost îndemnați să cinstească însemnele de stat și istoria neamului. Vizitarea expoziției a început cu „Exponatul Independenței”, compus din două fotografii, una care surprinde momentul în care Alexandru Moșanu semnează Declarația de Independență a Republicii Moldova, și a doua – restabilirea acestui act din 26 aprilie 2010 (poză care aparține familiei Moșanu)


Detalii>>

Lansare de carte: „Procesul de căutare a polițiștilor, militarilor și voluntarilor, dispăruți fără veste în timpul Războiului de la Nistru din anul 1992”, autor Simion Carp, dr., prof. univ., veteran de război

28 August 2022

În data de 28 august 2022 Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit o lansare de carte cu un titlu elocvent - „Procesul de căutare a polițiștilor, militarilor și voluntarilor, dispăruți fără veste în timpul Războiului de la Nistru din anul 1992", autor Simion CARP, dr., prof. univ., veteran de război.

Organizatorii evenimentului: Academia „Ștefan cel Mare" a MAI, Asociația Obștească „Tradiții Militare" în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei au reunit persoane interesate de subiectul abordat, precum și mai mulți veterani ai Războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale ale Republicii Moldova


Detalii>>

Tabără de vară la muzeu

26 August 2022

În perioada 15-26 august 2022, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit tabăra de zi organizată de comunitatea evreiască „Chabad Lubavitch" în parteneriat cu muzeul.

Programul taberei a fost unul complex, având la bază activități dedicate cunoașterii istoriei și tradițiilor evreiești, cum ar fi ateliere, excursii, vizionarea filmelor și alte jocuri interactive. La tabără au participat 30 de copii evrei din Chișinău și din Ucraina, coordonați de educatori originari din Israel


Detalii>>

Charity & Yoga – ediția IV

25 August 2022

În data de 25 august 2022, la ora 19:00, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc cea de a 4-a ediție Charity & Yoga, organizată de Hospices of Hope Moldova în parteneriat cu Rise-Studio și Daria Barinova.

Fondurile colectate vor fi direcționate către achiziția echipamentelor medicale și consolidarea serviciilor paliative pentru circa 250 pacienți care fac parte din Rețeaua Națională de Îngrijire Paliativă din Republica Moldova a Hospices of Hope Moldova și Centrului de zi pentru îngrijiri paliative din orașul Orhei „Aripile Speranței"


Detalii>>

Acțiuni comemorative consacrate zilei de 23 august – Ziua europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

23 August 2022

În data de 23 august 2022, în contextul Zilei europene de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, la sediul Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova (str. Mihail Kogălniceanu 52/A) a fost vernisată expoziția foto-documentară „Recviem pentru țăranul român. Țăranii şi comunismul" a Centrului International de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței - Fundația Academia Civică (autor: Romulus Rusan)

Detalii>>

Concert Open Air – Corul Filarmonicii din Vinița

29 Iulie 2022

În data de 29 iulie 2022, la ora 20:00, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc concertul Corului Filarmonicii din Vinița, condus de dirijorul Olga Baboșina (Ucraina).

Evenimentul este parte a proiectului de vară „Orchestra de Tineret Moldova-România-Ucraina-Europa". Programul concertului a fost compus exclusiv din lucrări corale din repertoriul ucrainean


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Întru răsplata meritelor… Distincțiile de Stat ale Republicii Moldova la cea de-a 30-a aniversare”

28 Iulie 2022

În data de 28 iulie, în holul de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției „Întru răsplata meritelor... Distincțiile de Stat ale Republicii Moldova la cea de-a 30-a aniversare".

Cu un cuvânt de salut din partea Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, a venit Silviu Andrieș-Tabac, heraldist de stat, membru al Comisiei de Heraldică de pe lângă Aparatul Președintelui Republicii Moldova și Livia Sîrbu, director adjunct a Muzeului Național de Istorie a Moldovei


Detalii>>

Vernisarea expoziției „30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Federală Germania și Republica Moldova”

21 Iulie 2022

În data de 21 iulie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției „30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Federală Germania și Republica Moldova".

Expoziția prezintă evoluția relațiilor germano-moldave și evidențiază etapele importante de dezvoltare și domeniile-cheie ale acestei cooperări


Detalii>>

„Concert fără pereche"

15 Iulie 2022

În data de 15 iulie 2022, la ora 19:00, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc un eveniment special din cadrul expediției La La Play, intitulat „Concert fără pereche".

Conceptul unui concert pentru cei fără pereche a apărut anul trecut și s-a bucurat de mare succes. Evenimentul a avut loc în aer liber, unde fiecare a putut savura muzica acustică sub cerul splendid de vară, cu o păturică și multă voie bună!


Detalii>>

ZIUA COMEMORĂRII VICTIMELOR STALINISMULUI

6 Iulie 2022

În perioada 5-6 iulie 2022, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-au desfășurat un șir de activități consacrate zilei de 6 iulie - Ziua comemorării victimelor stalinismului.

În data de 5 iulie 2022 a avut loc Conferința știinţifico-practică „Memoria deportărilor și represiunilor staliniste: practici, probleme și perspective de valorificare muzeală". Evenimentul a întrunit reprezentanții comunității muzeografice, alături de istorici, antropologi, filologi și juriști preocupați de muzeificarea memoriei deportărilor și represiunilor staliniste din perspectiva responsabilităților, rolurilor și provocărilor pe care le confruntă instituția muzeală în prezentarea trecutului totalitar-comunist din RSS Moldovenească.


Detalii>>

20 de designeri au celebrat creația vestimentară autohtonă împreună cu ambasadoarele fidele ale acesteia, pe podiumul de la Fashion Soirée

26 Iunie 2022

Pe data de 25 și 26 iunie 2022, designerii locali și ambasadoarele de modă au celebrat creația vestimentară autohtonă în cadrul evenimentului Fashion Soirée

Detalii>>

„Ziua Funcționarului Public”

23 Iunie 2022

Joi, 23 iunie 2022, curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit manifestarea dedicată sărbătorii „Ziua Funcționarului Public", organizată de Primăria Municipiului Chișinău

Detalii>>

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a premiat rezultatele remarcabile ale organizațiilor societății civile din Republica Moldova

22 Iunie 2022

Organizațiile societății civile, finanțate de Uniunea Europeană (UE), care au contribuit la consolidarea democrației, la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova, au fost premiate în cadrul Galei Societății Civile 2022. Evenimentul de premiere, organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a avut loc pe 22 iunie, în curtea Muzeului Național de Istorie A Moldovei


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC