EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu. Telegraful s-a răspândit foarte repede și o rețea de sârme se întindea în întreaga lume.

În 1837, pictorul si fizicianul american Samuel Morse a inventat primul aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840. Pentru a trimite mesaje prin fir, Morse elaborează în 1838 un cod simplu de puncte și liniuțe, care reprezentau literele alfabetului, cunoscut ca „alfabetul Morse".

Atât codul Morse cât și aparatul telegrafic au fost îmbunătățite de-a lungul vremii, telegraful devenind mai bine de un secol cel mai răspândit sistem de comunicare și transmitere a informației, până la apariția internetului. Sistemul de telegrafie a constat dintr-o serie de stații repetoare de-a lungul traseului liniei de transmisie. Fiecare stație avea un operator care primea și transmitea mesaje prin telegraf. Aparatul Morse transmitea circa 25 de cuvinte pe minut, care erau înregistrate codificat pe o bandă de hârtie. Operatorul însărcinat cu transmiterea mesajului îl decodifica și îl scria pe hârtie folosind o mașină de scris specială.

În Basarabia, telegraful a pătruns în 1860: la 8 aprilie își începe activitatea stația telegrafică Bender, iar la 24 aprilie cea din Chișinău, urmare a construcției primei linii telegrafice Odesa-Chișinău-Leova. În prezent, s-a renunțat la serviciile de telegrafie. Singurii care mai folosesc comunicarea codificată sunt radioamatorii.

Aparatul telegrafic Morse prezentat provine de la uzina electrotehnică Osinoostrovsky, Uniunea Sovietică, și datează cu anul 1934. Exponatul a fost restaurat de către Mihail Culașco.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Masa rotundă „Politici de conservare și restaurare a patrimoniului muzeal în Republica Moldova”

20 Decembrie 2013

La 20 decembrie 2013, în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 30 de ani de la fondarea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, cu sprijinul Ministerului Culturii a fost organizată masa rotundă "Politici de conservare și restaurare a patrimoniului muzeal în Republica Moldova"

Detalii>>

Reuniunea solemnă dedicată aniversării Muzeului Național de Istorie a Moldovei

20 Decembrie 2013

La 21 decembrie 2013, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a împlinit 30 de ani de la fondare. Cu această ocazie, vineri, 20 decembrie, s-au organizat o suită de evenimente cu caracter omagial.

Reuniunea solemnă s-a desfășurat în prezența colectivului actual al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, dar și a foștilor muzeografi, care și-au dedicat întreaga carieră acestei instituții; a colegilor de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Casa-muzeu „A.S. Pușkin", Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți, Muzeul de Istorie și Etnografie din Criuleni, Muzeul de Istorie și Studiere a Ţinutului din Edineț, Casa-muzeu „Alexe Mateevici" din Zaim - Căușeni. Printre oaspeții de onoare s-au aflat și reprezentanții Ministerului Culturii, Academiei de Ştiințe a Moldovei, Universității de Stat din Moldova, Academiei „Ştefan cel Mare" a MAI, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu", precum și prietenii muzeului - Galina Cobirman, Maria Paraschiv, Ala Bârlădeanu și Silviu Tabac

Detalii>>

Întâlnirea trilaterală ICOM România, ICOM Ucraina și ICOM Moldova

20 Octombrie 2013

În perioada 17-20 octombrie 2013 ICOM România a organizat la Ploiești și București întâlnirea trilaterală a membrilor Birourilor Comitetelor Naționale ICOM România, Ucraina și Moldova. Din partea ICOM Moldova la manifestare au participat Valeria Suruceanu, președintele ICOM, Elena Ploșnița, secretar ICOM, Tudor Zbârnea, Alexandru Levinschi - membri ai Biroului ICOM Moldova. În cadrul întâlnirii a avut loc Simpozionul „Tradiționalism și modernitate în muzeografia est-europeană". Au fost puse în discuție problemele muzeografiei contemporane din regiune, subliniindu-se necesitatea modernizării expozițiilor permanente, schimbării atitudinii muzeelor față de doleanțele publicului vizitator, necesitatea cercetării socio-psihologice a publicului și implementarea unor politici de marketing în muzee


Detalii>>

Sesiunea anuală de comunicări științifice a muzeului 2013

4 Octombrie 2013

În cadrul proiectului instituțional „ Valorificarea științifică și promovarea diverselor categorii de patrimoniului muzeal” (2013-2014), în perioada 3-4 octombrie 2013 a avut loc sesiunea anuală de comunicări științifice, ediția a XXIII-a. În acest an sesiunea a debutat prin cuvinte de deschidere și de salut exprimate de dr. hab. Eugen Sava, director general al muzeului, Victor Ghilaș, secretar științific al Secției de științe umanistice și arte a AŞM, profesor universitar Ion Eremia, Universitatea de Stat din Moldova, Sergiu Musteață, decanul Facultății de Istorie și Etnopedagogie a Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă”. Gândurile acestora de apreciere pentru strădaniile colectivului muzeului, în susținerea remarcabilei activități de cercetare științifică, de valorificare științifică și publică a patrimoniului muzeal s-au exprimat în cuvinte de aleasă prețuire

Detalii>>

Al XIV-lea Simpozion de Numismatică

28 Septembrie 2013

În perioada 26-28 septembrie 2013 la Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-au desfășurat lucrările celui de-al XIV-lea Simpozion de Numismatică organizat în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" al Academiei Române din București și Societatea Numismatică din Republica Moldova. La eveniment au participat cercetători numismați și colecționari din Republica Moldova, Belarus, Germania, Marea Britanie, România, Rusia, Slovacia și Ucraina. Au fost prezentate 33 de comunicări științifice, în cadrul cărora au fost discutate subiecte generale de numismatica, precum și a celor legate de valorificarea materialului numismatic descoperit pe teritoriul Republicii Moldova și al țărilor de origine a participanților.

Detalii>>

Seminarul regional „Marketingul în muzeul contemporan – probleme și realizări”

13 Septembrie 2013

În zilele de 12-13 septembrie în incinta muzeului s-au desfășurat lucrările Seminarului regional „Marketingul în muzeul contemporan - probleme și realizări". Seminarul a fost organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu ICOM Moldova. La seminar au participat experți, cercetători științifici, muzeografi din Republica Moldova, România și Ucraina. Seminarul a debutat prin cuvinte de deschidere și de salut, exprimate de dr. hab. Eugen Sava, director general al muzeului și Valeria Suruceanu, președinte ICOM Moldova. Expertul seminarului a fost dr. Alexandra Zbuchea (România) care a prezentat la început o radiografie est-europeană a marketingului muzeal. Comunicările prezentate au înserat subiecte inedite privind politicile de marketing în muzeele naționale și regionale, au relevat realizările și problemele existente în domeniu și au conturat o perspectivă de implementare a marketingului în instituțiile muzeale.

Detalii>>

Simpozionul „140 de ani de la nașterea arhitectului A.V. Şciusev”

4 Septembrie 2013

Alexei Şciusev, arhitect, istoric și teoretician al artei, arhitect-academician al Academiei de Arte a Imperiului Rus, membru al Academiei de Ştiințe a U.R.S.S., născut la Chișinău la 26 septembrie 1873, a fost comemorat miercuri, 4 septembrie, în cadrul unui simpozion. Evocarea a fost organizată de Ludmila Năstase, șefa Casei Memoriale „Alexei Şciusev", filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei

Detalii>>

Masa rotundă „Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus în 1812 și dezmembrarea Mitropoliei Moldovei. Evoluții și consecințe”

4 Septembrie 2013

În data de 4 septembrie 2013, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc masa rotundă „Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus în 1812 și dezmembrarea mitropoliei Moldovei. Evoluții și consecințe", prilejuită de comemorarea unei triste aniversări: 200 de ani de la dezmembrarea Mitropoliei Moldovei (în 1812, ocupația militară se transformă în ocupație canonică prin crearea unei noi eparhii în teritoriul anexat: cea a Chișinăului și Hotinului)

Detalii>>

Şedința festivă dedicată „Zilei Istoricului”

18 Iunie 2013

Începând cu 2011, în ziua de 18 iunie, în Republica Moldova este consemnată Ziua Istoricului. Instituirea acestei sărbători profesionale este un act de recunoaștere din partea statului a contribuției comunității istoricilor la complexul proces de reabilitare a adevărului științific, este o notă de apreciere a efortului depus de slujitorii muzei CLIO la renașterea spirituală a poporului nostru, conștiința civică și identitatea națională a căruia a fost afectată profund de vechiul regim. Totodată, acest act de oficializare a breslei istoricilor este un gest de încurajare a celor ce nu-și precupețesc puterile pentru revenirea la valorile naționale și de susținere a celor care promovează cu adevărat valorile democratice și cele general–umane.

Detalii>>

Workshop-ul „Marketingul în muzeele din Chișinău”

24 Mai 2013

În perioada 20-24 mai 2013, trei muzee naționale din mun. Chișinău au beneficiat de un workshop susținut de dr. Björn Stenvers (Olanda), specialist în marketing muzeal, și organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Workshopul a fost construit în așa fel încât să ofere idei și soluții care să ajute managerii și muzeografii pe două paliere importante - managementul muzeelor și maximizarea eforturilor de creare a unor strategii comune de marketing pentru cele trei muzee naționale

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC