EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu. Telegraful s-a răspândit foarte repede și o rețea de sârme se întindea în întreaga lume.

În 1837, pictorul si fizicianul american Samuel Morse a inventat primul aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840. Pentru a trimite mesaje prin fir, Morse elaborează în 1838 un cod simplu de puncte și liniuțe, care reprezentau literele alfabetului, cunoscut ca „alfabetul Morse".

Atât codul Morse cât și aparatul telegrafic au fost îmbunătățite de-a lungul vremii, telegraful devenind mai bine de un secol cel mai răspândit sistem de comunicare și transmitere a informației, până la apariția internetului. Sistemul de telegrafie a constat dintr-o serie de stații repetoare de-a lungul traseului liniei de transmisie. Fiecare stație avea un operator care primea și transmitea mesaje prin telegraf. Aparatul Morse transmitea circa 25 de cuvinte pe minut, care erau înregistrate codificat pe o bandă de hârtie. Operatorul însărcinat cu transmiterea mesajului îl decodifica și îl scria pe hârtie folosind o mașină de scris specială.

În Basarabia, telegraful a pătruns în 1860: la 8 aprilie își începe activitatea stația telegrafică Bender, iar la 24 aprilie cea din Chișinău, urmare a construcției primei linii telegrafice Odesa-Chișinău-Leova. În prezent, s-a renunțat la serviciile de telegrafie. Singurii care mai folosesc comunicarea codificată sunt radioamatorii.

Aparatul telegrafic Morse prezentat provine de la uzina electrotehnică Osinoostrovsky, Uniunea Sovietică, și datează cu anul 1934. Exponatul a fost restaurat de către Mihail Culașco.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Lansare de carte "Românii, Basarabia și Transnistria"

1 Noiembrie 2012

La 1 noiembrie 2012 la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a avut loc lansarea cărții "Românii, Basarabia și Transnistria", semnată de Ioan și Luiza Popa (București, 2012)

Detalii>>

Sesiunea științifică anuală a muzeului, ediția a XXII-a

12 Octombrie 2012

În perioada de 11-12 octombrie 2012 a avut loc sesiunea științifică a muzeului, ediția a XXII-a. În cadrul ședinței de deschidere a manifestării au avut alocuțiuni cunoscuți oameni de știință și cultură. A fost lansată revista științifică a muzeului Tyragetia, 2012, nr.1 și nr.2.

Detalii>>

Simpozionul Național „Integrarea nobilimii din Basarabia în viața social-politică, economică și culturală a Imperiului Rus"

5 Octombrie 2012

 
Pe 5 octombrie 2012, Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei în colaborare cu Academia de Arte din Sankt Petersburg, Fondul SVERCHKARTINA „Veaceslav Cebotari", a organizat cea de a 2-a ediție a Simpozionului Național (cu participare internațională) „Integrarea nobilimii din Basarabia în viața social-politică, economică și culturală a Imperiului Rus", consacrat memoriei lui Alexandru Matei Cotruță (1827-1905)

Detalii>>

AL XIII-LEA SIMPOZION DE NUMISMATICĂ

7 Septembrie 2012

În perioada 5-9 septembrie 2012 la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei s-au desfășurat lucrările celui de-al XIII-lea Simpozion de Numismatică organizat în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" al Academiei Române din București și Societatea Numismatică din Republica Moldova. La eveniment au participat cercetători numismați și colecționari din Republica Moldova, România și Ucraina. Au fost prezentate peste 30 de comunicări științifice, în cadrul cărora au fost discutate subiecte generale de numismatica, precum și legate de valorificarea materialului numismatic descoperit pe teritoriul Republicii Moldova și al țărilor de origine a participanților

Detalii>>

Simpozionul științific „Arhitectul Valentin Voițehovski – file din creație”

10 August 2012

Simpozionul științific „Arhitectul Valentin Voițehovski - file din creație", desfășurat la 10 august 2012 în cadrul MNAIM, alături de expoziția omonimă, a fost organizat cu ocazia comemorării a 35 de ani de la trecerea în neființă a arhitectului V. Voițehovski și este un omagiu adânc adus acestei personalități, ce a contribuit mult la reconstrucția Chișinăului postbelic și la edificarea multor orașe ale republicii.

Detalii>>

Şedința festivă dedicată sărbătorii profesionale „Ziua Istoricului”

18 Iunie 2012

La 18 iunie 2012, în incinta Muzeului Național de Istorie și Arheologie a Moldovei (Sala Albastră) a avut loc ședința festivă, dedicată sărbătorii profesionale „Ziua Istoricului”, instituită prin decizia Guvernului Republicii Moldova nr. 427 din 10 iunie 2011, în semn de prețuire a aportului comunității istoricilor la promovarea adevărului istoric și a valorilor democratice. Şedința a fost organizată de Institutul de Istorie, Stat și Drept al AŞM, Asociația Istoricilor din Republica Moldova, Muzeul Național de Istorie și Arheologie a Moldovei, Facultatea de Istorie și Filosofie a USM, Facultatea de Istorie și Etnopedagogie, UPS „Ion Creangă”, Facultatea de Istorie și Relații Internaționale, ULIM, Direcția Generală Tineret și Sport, Primăria Chișinău

Detalii>>

Lansare de carte "În căutarea Luminii. 20 de ani de la Războiul de pe Nistru"

29 Mai 2012

La 29 mai 2012, în Sala Albastră a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a avut loc lansarea cărții În căutarea Luminii. 20 de ani de la Războiul de pe Nistru, semnată de Ştefan Jurja (Chișinău, 2012). Este o lucrare de memorii despre războiul de pe Nistru (1991-1992), care include două părți: "Ciuruit de zeci de schije în Dealu' lui Traian" și "Memorie și recunoștință"

Detalii>>

Noaptea Europeană a Muzeelor 2012

19 Mai 2012

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a participat pentru a șaptea oară la Noaptea Muzeelor, un eveniment de succes inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, care se află deja la a opta ediție. Muzeul a fost deschis pentru public în intervalul orar 18.00-02.00, accesul fiind gratuit. La eveniment au luat parte 8516 persoane

Detalii>>

Ziua Internațională a Muzeelor 2012

18 Mai 2012

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a organizat la 18 mai 2012 cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor o suită de manifestări, care au inclus:

Detalii>>

Lansare de carte „Enciclopedia muzeologiei din Republica Moldova"

18 Mai 2012

La 18 mai 2012 în incinta muzeului a fost lansat volumul „Enciclopedia muzeologiei din Republica Moldova". Enciclopedia a fost realizată în cadrul proiectului instituțional al muzeului „Valorificarea științifică și publică a tezaurului muzeal în context național/ internațional" (2009-2010). Lucrarea a fost recenzată de doi specialiști din București - prof. univ. dr. Ioan Opriș și dr. Constantin Ciobanu. La lansare au participat muzeografi din republică, cercetători din diverse instituții academice, profesori universitari. În discursurile prezentate lucrarea a fost apreciată ca una de pionierat care reflectă universul muzeal al republicii începând cu secolul al XIX-lea și până în prezent. Ea cuprinde conceptele fundamentale ale muzeologiei, cele mai cunoscute contribuții în domeniu ale unor colecționari, muzeografi, oameni de cultură și știință, cele mai valoroase muzee care au fost, muzee care funcționează astăzi, diverse aspecte legate de legislația muzeală, de protejarea patrimoniului cu

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC