EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu. Telegraful s-a răspândit foarte repede și o rețea de sârme se întindea în întreaga lume.

În 1837, pictorul si fizicianul american Samuel Morse a inventat primul aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840. Pentru a trimite mesaje prin fir, Morse elaborează în 1838 un cod simplu de puncte și liniuțe, care reprezentau literele alfabetului, cunoscut ca „alfabetul Morse".

Atât codul Morse cât și aparatul telegrafic au fost îmbunătățite de-a lungul vremii, telegraful devenind mai bine de un secol cel mai răspândit sistem de comunicare și transmitere a informației, până la apariția internetului. Sistemul de telegrafie a constat dintr-o serie de stații repetoare de-a lungul traseului liniei de transmisie. Fiecare stație avea un operator care primea și transmitea mesaje prin telegraf. Aparatul Morse transmitea circa 25 de cuvinte pe minut, care erau înregistrate codificat pe o bandă de hârtie. Operatorul însărcinat cu transmiterea mesajului îl decodifica și îl scria pe hârtie folosind o mașină de scris specială.

În Basarabia, telegraful a pătruns în 1860: la 8 aprilie își începe activitatea stația telegrafică Bender, iar la 24 aprilie cea din Chișinău, urmare a construcției primei linii telegrafice Odesa-Chișinău-Leova. În prezent, s-a renunțat la serviciile de telegrafie. Singurii care mai folosesc comunicarea codificată sunt radioamatorii.

Aparatul telegrafic Morse prezentat provine de la uzina electrotehnică Osinoostrovsky, Uniunea Sovietică, și datează cu anul 1934. Exponatul a fost restaurat de către Mihail Culașco.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Simpozionul „Presa națională – promotoare a revirimentului cultural din Basarabia”

26 Aprilie 2012

Universitatea de Stat din Moldova, Asociația Română de Istorie a Presei, în colaborare cu Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, au organizat pe 26 aprilie 2012 - Simpozionul studenților Facultății de Jurnalism și Ştiințe ale Comunicării, U.S.M., ediția a XIII-a, sub genericul Presa națională - promotoare a revirimentului cultural din Basarabia. Evenimentul s-a petrecut sub egida Congresului Internațional de Istorie a Presei, Ediția a V-a, cu genericul Mass-media, între document și interpretare (Chișinău, 26-28 aprilie 2012). La simpozion au participat profesori universitari, studenți de la FJŞC, liceeni, muzeografi.

Detalii>>

Sesiunea de comunicări științifice „Rezultatele preliminare ale cercetărilor arheologice din anul 2011 în Republica Moldova”

18 Aprilie 2012

Cu prilejul Zilei Mondiale a Monumentelor și Siturilor Istorice, Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, în colaborare cu Comisia Națională Arheologică, a organizat pe data de 18 aprilie 2012,  Sesiunea de comunicări științifice "Rezultatele preliminare ale cercetărilor arheologice din anul 2011 în Republica Moldova". La lucrările acesteia au participat cercetători, studenți și alte persoane interesate de studierea patrimoniului arheologic și istoriei vechi. Programul complet al sesiunii poate fi găsit aici.

Detalii>>

Lansare de carte "Поселение с «зольниками» у села Одая-Мичурин, Республика Молдова / Die Siedlung mit „Aschehügeln" beim Dorf Odaia-Miciurin, Republik Moldova"

2 Aprilie 2012

La 2 aprilie 2012, la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a avut loc lansarea volumului Поселение с «зольниками» у села Одая-Мичурин, Республика Молдова / Die Siedlung mit „Aschehügeln" beim Dorf Odaia-Miciurin, Republik Moldova, semnat de Eugen Sava și Elke Kaiser. Lucrarea a apărut în seria „Biblioteca Tyragetia", ajunsă la cel de al XIX-lea volum

Detalii>>

Lansare de carte "Dosarul Transnistria. Istoria unui "conflict înghețat"

29 Martie 2012

La 29 martie 2012, în incinta Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea cărții Dosarul Transnistria. Istoria unui "conflict înghețat" (ISPRI, 2012), autor Corneliu FILIP. La eveniment au participat și au ținut discursuri pe marginea problemei abordate în lucrare Dan DUNGACIU, director al Institutului de Ştiințe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dr. conf. univ. Gheorghe COJOCARU, director al Institutului de Istorie, Stat și Drept al AŞM, Oazu NANTOI, analist politic, director programe la Institutul de Politici Publice, Dr. conf univ. Victor JUC, șef secție Relații Internaționale la Institutul Integrare Europeană și Ştiințe Politice al AŞM,  Dr. hab. prof. univ. Nicolae Enciu, șef secție Istorie Contemporană la Institutul de Istorie, Stat și Drept al AŞM, Dr. conf univ. Anatol ŢĂRANU, cercetător științific coordonator la Institutul de Istorie, Stat și Drept al AŞM

Detalii>>

Conferința științifică „94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”

27 Martie 2012

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, Institutul de Istorie, Stat și Drept al AŞM, Institutul de Filologie al AŞM, Asociația Istoricilor din Republica Moldova, au organizat la 27 martie 2012 conferința științifică "94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România". La manifestare au participat cercetători științifici, cadre didactice, studenți, liceeni, oameni de cultură etc. Au fost abordate probleme precum Descendența socială a făuritorilor Unirii, Rolul clerului basarabean în Unirea Basarabiei cu România în 1918 și altele.

Programul conferinței poate fi găsit aici.

Detalii>>

Conferința științifică „Unirea Principatelor Române din 1859: context istoric și semnificații actuale”

24 Ianuarie 2012

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a găzduit la 24 ianuarie 2012 lucrările Conferinței științifice „Unirea Principatelor Române din 1859: context istoric și semnificații actuale". În ședința de deschidere a conferinței au avut alocuțiuni de salut dl. Gheorghe Negru, președintele interimar al Asociației Istoricilor, dl. Ion Negrei, vicepreședintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, dl. Gheorghe Postică, viceministru al Culturii al Republicii Moldova, excelența sa dl. Marius Lazurcă, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova; dl. Gheorghe Cojocaru, dr. conf. univ, director al Institutului de Istorie, Stat și Drept, dl. Constantin Tănase, redactor-șef al ziarului „Timpul de dimineață"; dl. Nicolae Dabija, redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta", președinte al Forului Democrat al Românilor din Moldova

Detalii>>

Simpozionul Ştiințific „Arhitectul Robert Kurtz – 100 ani de la naștere”

18 Ianuarie 2012

La 18 ianuarie 2012, la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, s-a desfășurat Simpozionul Ştiințific „Arhitectul Robert Kurtz - 100 ani de la naștere", organizat de dna Ludmila Năstase, șef al Casei memoriale „A.V. Şciusev". La simpozion au participat arhitecții N. Zaporojan, T. Nesterov, acad. G. Bosenco. În comunicările prezentate au fost dezvăluite file inedite din viața și activitatea arhitectului Robert Kurtz, a fost abordată tematica creației sale, aportul său la dezvoltarea urbanismului în Republica Moldova.

Detalii>>

Sesiunea științifică anuală a MNAIM 2011

21 Octombrie 2011

În zilele de 20-21 octombrie 2011, la sediul muzeului s-a desfășurat Sesiunea științifică anuală, ajunsă la cea de XXI-a ediție. În ședința de deschidere a sesiunii au avut alocuțiuni Eugen Sava, director general al muzeului; Igor Şarov, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova; Silviu Tabac, director adjunct al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM

Detalii>>

Lansarea revistei Tyragetia, nr. 1 și nr. 2, 2011

20 Octombrie 2011

Joi, 20 octombrie 2011, în cadrul sesiunii științifice a muzeului a fost lansată revista Tyragetia, vol. V [XX], nr. 1 și nr. 2, 2011. Privită în ansamblul ei, revista reprezintă o reală contribuție la cunoașterea unor aspecte importante legate de istorie, arheologie, muzeologie, protejarea patrimoniului cultural. Articolele, studiile din ambele numere sunt semnate de cercetători și muzeografi de recunoscută valoare, de înaltă competență din republică și de peste hotare.  Cititorului i se oferă posibilitatea să facă cunoștință cu materialele unor autori străini: Jan Bouzek, Jerzy Haltas, Tatiana Samoilova, Bernard Moiner, Bogdan Bucur, Yuri  Pyatnitsky și alții

Detalii>>

Simpozionul „NANO-2011”

8 Octombrie 2011

În perioada 6-9 octombrie,  la Chișinău a avut loc cea de-a patra ediție a Simpozionului „NANO-2011", organizată de Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu" al AŞM, Universitatea Academiei de Ştiințe a Moldovei, Uniunea Societăților Tehnico-Ştiințifice din Moldova, Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei și Humboldt Club Moldova.

Obiectivele simpozionului: întrunirea experților din cadrul unor instituții și organizații din diverse țări ale lumii, care colaborează activ în direcția schimbului de experiență, promovării de idei și forme de cooperare noi, examinării posibilităților de a atrage tinerii cercetători în colaborarea științifică cu Germania și cu alte țări din străinătate

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC