EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu. Telegraful s-a răspândit foarte repede și o rețea de sârme se întindea în întreaga lume.

În 1837, pictorul si fizicianul american Samuel Morse a inventat primul aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840. Pentru a trimite mesaje prin fir, Morse elaborează în 1838 un cod simplu de puncte și liniuțe, care reprezentau literele alfabetului, cunoscut ca „alfabetul Morse".

Atât codul Morse cât și aparatul telegrafic au fost îmbunătățite de-a lungul vremii, telegraful devenind mai bine de un secol cel mai răspândit sistem de comunicare și transmitere a informației, până la apariția internetului. Sistemul de telegrafie a constat dintr-o serie de stații repetoare de-a lungul traseului liniei de transmisie. Fiecare stație avea un operator care primea și transmitea mesaje prin telegraf. Aparatul Morse transmitea circa 25 de cuvinte pe minut, care erau înregistrate codificat pe o bandă de hârtie. Operatorul însărcinat cu transmiterea mesajului îl decodifica și îl scria pe hârtie folosind o mașină de scris specială.

În Basarabia, telegraful a pătruns în 1860: la 8 aprilie își începe activitatea stația telegrafică Bender, iar la 24 aprilie cea din Chișinău, urmare a construcției primei linii telegrafice Odesa-Chișinău-Leova. În prezent, s-a renunțat la serviciile de telegrafie. Singurii care mai folosesc comunicarea codificată sunt radioamatorii.

Aparatul telegrafic Morse prezentat provine de la uzina electrotehnică Osinoostrovsky, Uniunea Sovietică, și datează cu anul 1934. Exponatul a fost restaurat de către Mihail Culașco.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



ZIUA și NOAPTEA MUZEELOR 2013

18 Mai 2013

La 18 mai sunt sărbătorite "Ziua Internațională a Muzeelor" și "Noaptea Muzeelor", două dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor.


Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un adevărat maraton de evenimente dedicate Zilei și Nopții Muzeelor, care a durat 15 ore.

Manifestările dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor s-au desfășurat între orele 11.00 și 18.00, iar programul consacrat Nopții Europene a Muzeelor a demarat la ora 18.00 și s-a încheiat la 02.00


Detalii>>

Lansare de carte cu prilejul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova

24 Aprilie 2013

Miercuri, 24 aprilie 2013, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc o manifestare de cinstire a Tricolorului, în cadrul căreia a fost lansat volumul „Tradiții Militare (Trecut, prezent și viitor)" de Simion Carp, Ghenadie Chirița, Terentie Carp și Ecaterina Gîrbu. Cartea a apărut recent la Editura Bons Offices, în colecția Bibliotecii „Tyragetia" XXII

Detalii>>

Lansare de carte „Disidența democrată. Națiune și democrație în Republica Moldova”

4 Aprilie 2013

Joi, 4 aprilie 2013, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea volumului Disidența democrată. Națiune și democrație în Republica Moldova semnat de politologul suedez Andreas Johansson. În cadrul manifestării, organizată de Editura ARC, la care a apărut volumul, au participat expunându-și opiniile asupra conținutului și concepțiilor autorului, într-o problemă atât de delicată pentru istoria noastră națională, mai multe nume notorii ale științei istorice din Republica Moldova, printre care dr. Sergiu Musteață (UPS "I. Creangă"), dr. Igor Cașu (Universitatea de Stat din Moldova), dr. Ion Negru (Institutul de Istorie, Stat și Drept al AŞM), dar și sociologul și politologul Arcadie Barbăroșie (Institutul de Politici Publice).  

Detalii>>

Lecția „Marketingul în muzeele Olandei”

1 Martie 2013

La 1 martie 2013 în Sala de ședințe a muzeului, dr. Björn Stenvers (Olanda), specialist în marketing muzeal, a prezentat Lecția „Marketingul în muzeele Olandei". Dr. B. Stenvers a trasat drumul parcurs de muzeele Olandei în procesul de implementare a marketingului în politicile muzeale, a evidențiat problemele și rezultatele, menționând în mod deosebit necesitatea colaborării muzeelor pentru supraviețuire în condițiile crizei economice actuale. B. Stenvers a subliniat faptul că activitatea oricărei instituții muzeale trebuie să se bazeze pe anumite instrumente ale marketingului, cum ar fi baza tehnico-materială a instituției, expoziția muzeală ca produs cultural, magazinul muzeal, rezultatul unor anumite investigații ca produs științific etc.

Detalii>>

Conferința științifică „ŞCOALA BASARABEANĂ”

14 Februarie 2013

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a organizat la 14 februarie 2013, Conferința științifică "ŞCOALA BASARABEANĂ". Manifestarea se înscrie în seria de acțiuni comemorative prilejuite de aniversarea celor 200 de ani de la deschiderea Seminarului Teologic din Chișinău (31 ianuarie 1813), prima instituție de studii teologice din spațiul dintre Prut și Nistru

Detalii>>

Lansare de carte „Tratatul de Pace de la București din 1812. 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus. Materialele conferinței internaționale, Chișinău, 26-28 aprilie 2012”

7 Februarie 2013

La 7 februarie 2013 în incinta Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a fost lansat volumul Tratatul de Pace de la București din 1812. 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus. Materialele conferinței internaționale, Chișinău, 26-28 aprilie 2012, apărut în Seria Istorii și Documente Necunoscute, Culegere de Studii, C 3, Chișinău, Editura Pontos, tiraj 200 de exemplare, coordonatorul ediției Sergiu Musteață. Este o carte de 352 pagini, format mare, la care au contribuit cercetători din Republica Moldova, România, Ucraina, Grecia, Rusia.

Detalii>>

Conferința internațională „Pe când Suedia era guvernată din Moldova"

1 Februarie 2013

Conferința internațională Pe când Suedia era guvernată din Moldova a avut loc în Sala Albastră a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei în zilele 1-2 februarie 2013. Conferința a fost consacrată aniversării a 300-a de la calabalâcul de la Varnița și aflării regelui Suediei Carol XII la Bender și Varnița în perioada 1709-1713

Detalii>>

Lansare proiectului internațional „Pe când Suedia era guvernată din Moldova”

1 Februarie 2013

La 1 februarie 2013 în Sala Albastră a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a avut loc lansarea proiectului Pe când Suedia era guvernată din Moldova. Este un proiect internațional născut în mediul științific suedez și are drept scop păstrarea memoriei istorice, promovarea patrimoniului istorico-cultural ce reflectă un segment comun de istorie moldo-suedeză-turcă și este legat de numele regelui suedez Carol XII; aprofundarea relațiilor de colaborare între cercetătorii suedezi, turci și moldoveni. Proiectul are mai multe componente - conferință științifică la Chișinău, Istanbul, Stockholm, expoziție tematică la Chișinău, vizitarea locurilor istorice de la Bender(Tighina) și Varnița legate de numele regelui suedez Carol XII

Detalii>>

Lansare de carte PRESA ŞI CENZURA ÎN BASARABIA. DOCUMENTAR (secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea)

11 Decembrie 2012

Marți - 11 decembrie, la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea volumului - PRESA ŞI CENZURA ÎN BASARABIA. DOCUMENTAR (secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea), Pontos, Chișinău, 2012, 212 p. (autor Maria Danilov). Cartea a apărut în seria Istorii și documente inedite, Monografii 5

Detalii>>

Ceremonia de prezentare a replicii spadei lui Ştefan cel Mare

5 Noiembrie 2012

Luni, 5 noiembrie 2012, la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, în sala de  istorie medievală,  a avut loc ceremonia de prezentare a spadei domnitorului Ştefan cel Mare, primită recent în dar de premierul Vlad Filat de la prim-ministrul Republicii Turcia Recep Tayyip Erdoğan

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC